Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pohjoisirlantilainen rauhannobelisti John Hume on kuollut

John Hume sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1998 osallisuudestaan sopimukseen, joka päätti 30 vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet Pohjois-Irlannissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pohjoisirlantilainen rauhannobelisti ja poliitikko John Hume on kuollut 83-vuotiaana. Asiasta kertoo Humen perhe.

Hume kuoli lyhyen sairauden jälkeen maanantaina, perhe kertoo. Hän sairasti myös dementiaa ja asui hoivakodissa Londonderryssä.

Katolilaisjohtaja Hume sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1998 yhdessä protestanttijohtaja David Trimblen kanssa. Palkinto myönnettiin heidän aiemmin samana vuonna aikaansaamastaan protestanttien ja katolilaisten pitkänperjantain sopimuksesta. Sopimus lopetti Pohjois-Irlannissa 30 vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet.

Britannian alaisen Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksissa kuoli noin 3 600 ihmistä. Väkivaltaisuuksissa ottivat yhteen katolilaiset, jotka halusivat yhdistyä Irlannin tasavaltaan sekä protestantit, jotka halusivat pysyä osana Britanniaa.

Hume johti katolista sosiaalidemokraattista työväenpuoluetta aina vuoteen 2001 asti. Hänen poliittisena linjanaan oli Pohjois-Irlannin liittäminen Irlannin tasavaltaan rauhanomaisin keinoin.

Hume toimi poliitikkona niin Pohjois-Irlannin kuin Britannian parlamenteissa. Hän teki uran myös europarlamentaarikkona, minkä jälkeen hän luopui politiikasta vuonna 2004.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut