Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Golden Globeja jakavia elokuvajournalisteja syytetään viihdejournalismin laittomasta monopolisoinnista

Golden Globe -palkintoja jakavaa eksklusiivista elokuvajournalistien ryhmää syytetään viihdejournalismin laittomasta monopolisoinnista Los Angelesissa.

Hollywood Foreign Press Associationia (HFPA) syytetään jäsenistöönsä kuulumattomien toimittajien sabotoinnista samalla, kun ryhmän jäsenet nauttivat merkittävistä eduista ja heillä on vertaansa vailla oleva pääsy Hollywood-tähtien lähelle.

Järjestöä vastaan on nostettu kanne kartellirikoksista. Kanteen mukaan järjestö on paitsi luonut laittoman monopolin, se myös periaatteessa estää jäseneksi pääsyn uusilta hakijoilta, joilla olisi tarvittavat pätevyydet.

HFPA koostuu Yhdysvalloissa asuvista ulkomaisista toimittajista.

Kanteen mukaan HFPA:n jäsenet pääsevät muun muassa matkustamaan filmifestivaaleille ympäri maailmaa niin, että kaikki heidän kulunsa maksetaan ja elokuvastudiot kestitsevät heitä ylellisesti.

Järjestön jäseniksi pyrkivät pätevät hakijat hylätään käytännössä aina, sillä valtaosa HFPA:n 87 jäsenestä ei halua jakaa tai heikentää jäsenyytensä vuoksi saamiaan valtavia taloudellisia hyötyjä, kerrotaan kanteessa.

Kanteen on nostanut norjalaisjournalisti Kjersti Flaa.

Yhden jäsenen veto-ääni voi romuttaa hakuprosessin

HFPA:lla on huomattavaa valtaa Hollywoodissa jokavuotisen Yhdysvaltain elokuva- ja televisioalan Golden Globe -palkintogaalan vuoksi.

Journalistiryhmän jakamat kultaiset maapallot antavat myös osviittaa siihen, miten elokuva-alan pääpalkintoina pidettyjen Oscar-palkintojen kohdalla käy. Menestys Golden Globe -gaalassa voi ennakoida menestystä myös Oscareissa.

Ryhmän jäsenyyden kerrotaan kuitenkin olevan arvoitus. Vaikka osa jäsenistä toimii arvostettujen ulkomaisten mediatoimijoiden leivissä, ovat monet jäsenistä freelancereita, jotka kirjoittavat epämääräisiin julkaisuihin.

Kanteen asianomistaja, Flaa on hakenut HFPA:n jäsenyyttä vuosina 2018 ja 2019. Hänen jäsenhakemuksensa hylättiin molemmilla kerroilla.

Kanteessa hän syyttää kilpailevien skandijournalistien torpanneen hänen jäsenyytensä, vaikka hänellä on ollut HFPA:n kriteerien vaatimat pätevyydet liittymiselle.

Kahden nykyisen jäsenen tulee sponsoroida jäsenyyttä halajavaa toimittajaa. Jäsenhakemuksen hylkäämiseen sen sijaan riittää se, että yksi ainoa jäsen käyttää veto-oikeuttaan.

"Studiot eivät näe loppua farssille"

Kanteessa kuvaillaan yksityiskohtaisesti esimerkkitapauksia, joissa elokuvastudiot ovat kestinneet HFPA:n jäseniä. Kanteessa on muun muassa kuvailtu Disneyn viimevuotista lehdistömatkaa Singaporeen, jossa ryhmän jäsenet majoittuivat viiden tähden hotellissa.

Kanteen mukaan studiot eivät ole mielissään siitä, että ne joutuvat syytämään ylenpalttisia summia rahaa miellyttääkseen muutamaa kymmentä ikääntyvää toimittajaa, jotka usein kuorsaavat lehdistönäytöksissä.

– Golden Globejen tärkeyden huomioiden, ne eivät näe mitään tapaa saada loppua tälle farssille, kanteessa kuvaillaan.

HFPA kiistää väitteet ja syyttää Flaata jatkuvista pyrkimyksistä kiristää HFPA:ta. Ryhmä kertoi uutistoimisto AFP:lle lausunnossa, ettei se suostu maksamaan lunnasvaatimuksia ja painottaa, ettei jäsenyyttä saa pelottelun kautta.

– Flaa ja hänen asianajajansa pyytävät nyt tuomioistuinta määräämään hänet organisaatioon ja maksamaan hänelle, ryhmä kertoi.

HFPA kertoo myös suhtautuvansa vakavasti velvollisuuksiinsa järjestönä ja ottavansa tosissaan omistautumisensa ulkomaiselle journalismille ja hyväntekeväisyydelle. Ryhmä kertoo lisäksi puolustautuvansa tarmokkaasti edellä mainitun kaltaisia perättömiä väitteitä vastaan.