Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyproksen poliisi kuulusteli venäläismiestä Beirutin räjähdykseen liittyvästä ammoniumnitraattilastista – Beirutin sataman työntekijöitä pidätetty

Ainakin kuusitoista Beirutin sataman työntekijää on pidätetty tiistaina tapahtuneen räjähdyksen vuoksi, kertoi maan sotilassyyttäjä myöhään torstai-iltana.

Syyttäjän kuulusteluun kutsuttiin yli 18 työntekijää, joista kuusitoista pysyy uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan edelleen pidätettynä.

Ainakin 137 ihmistä tappanut räjähdys johtui ilmeisesti tulipalossa syttyneestä ammoniumnitraatista, jota oli säilytetty vuosikaudet sataman varastorakennuksessa.

Kyproksen poliisi kertoi torstaina kuulustelleensa venäläismiestä tämän väitetyistä yhteyksistä laivaan, jonka ammoniumnitraattilastin sanotaan aiheuttaneen räjähdyksen.

Miestä kuulusteltiin laivan lastista libanonilaisten viranomaisten pyynnöstä. Miestä ei pidätetty.

Kuulusteltu mies ilmeisesti omisti laivan, ennen kuin viranomaiset ottivat laivan haltuunsa omistajaa vastaan nostetun oikeusjutun vuoksi. Laiva jäi Beirutin satamaan, ja siihen lastattu ammoniumnitraatti kuljetettiin satamaan varastoon.

"Historian suurimpia, ei-ydinmateriaalin aiheuttamia räjähdyksiä"

Ammoniumnitraatti on peräisin Moldovan lipun alla purjehtineesta ja venäläisomisteisesta Rhosus-aluksesta. Alus oli vuonna 2013 matkalla Georgiasta Mosambikiin, kun se poikkesi Beirutin satamaan. Aluksen miehistöä edustavan lakiasiaintoimiston mukaan syynä oli tekninen vika.

Beirutissa Rhosus tutkittiin, eikä se saanut enää lupaa jatkaa matkaansa. Laivaa uhkasi useita oikeusjuttuja, minkä seurauksensa sen omistajat hylkäsivät aluksen Beirutin satamaan, kertoi BBC viitaten Shiparrested.com -verkkosivustoon, joka listaa laivoihin kohdistuvia oikeusjuttuja.

Ammoniumnitraatti oli ensin laivassa, mistä se siirrettiin aikanaan varastoon. Sataman johtajan Hassan Koraytemin mukaan satamaviranomaiset olivat selvillä siitä, että aine on vaarallista, mutta heille ei ollut kerrottu, että se voisi aiheuttaa katastrofin.

Beirutin keskustan lähes täydellisesti tuhonnut räjähdys oli valtava. Yleisradioyhtiö BBC :n haastattelemien Sheffieldin yliopiston asiantuntijoiden mukaan räjähdys oli kooltaan noin kymmenesosa Hiroshiman atomipommista ja "eittämättä yksi suurimmista räjähdyksistä, jonka takana ei ole ydinmateriaali".

Sataman tulliviranomaisten johtajan Badri Daherin mukaan tulli oli toistuvasti pyytänyt, että ammoniumnitraatti vietäisiin pois satamasta.

– Jätän asiantuntijoiden selvitettäväksi sen, miksei näin tapahtunut, Daher sanoi.

Beirutin asukkaiden suru vaihtumassa vihaan hallintoa kohtaan

Beirutissa suru ja epätoivo yhdistyivät torstaina vihaan, kun yhä useammat kysyivät, miten oli mahdollista että kaupungin satamassa säilytettiin vuosikausia tonnikaupalla räjähdysherkkää ammoniumnitraattia, vaikka sen tiedettiin olevan erittäin vaarallista.

Jo entuudestaan muun muassa työttömyyden, superinflaation, miljoonien pakolaisten ja korruption vaivaama maan hallinto oli luonnollisesti arvostelijoiden päämaali.

– Minulle on ollut koko ajan selvää, että meitä johtavat epäpätevät ihmiset ja epäpätevä hallitus. Mutta se mitä nyt on tapahtunut on jo täysin rikollista, puuskahti Beirutissa asuva Chadia Elmeouchi Noun sairaalavuoteeltaan BBC :n haastattelussa.

Carnegie Middle East Center -ajatushautomon johtajan Maha Yahyan mukaan kaikissa muissa maissa hallitus olisi jo pakannut laukkunsa ja eronnut.

– Olipa onnettomuuden syy sitten mikä tahansa, sen taustalla on rikollinen piittaamattomuus, Yahya perusteli.

– Beirut itkee ja huutaa: ihmiset ovat hysteerisiä ja he ovat väsyneitä, kiteytti puolestaan elokuvantekijä Jude Chehab Beirutin tunnelmat.

Libanonin oikeusviranomaiset ovat luvanneet, että onnettomuudesta vastuussa olevat saavat "maksimaalisen rangaistuksen". Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch peräänkuulutti torstaina kuitenkin riippumatonta ja puolueetonta tutkimusta turmasta, koska "epäilemme Libanonin oikeusjärjestelmän kykyä siihen".

Myös Beirutiin saapunut Ranskan presidentti Emmanuel Macron halusi Libanonin aloittavan pikavauhtia uudistukset, tai sen vajoaminen syvemmälle kurimukseen jatkuu.

Presidentti vieraili torstaina tuhoutuneella satama-alueella, jossa vihainen ihmisjoukko huusi hallituksenvastaisia iskulauseita ja avunpyyntöjä Macronille. Vastauksena tähän Macron sanoi patistavansa Libanonin johtajia hyväksymään "uuden poliittisen sopimuksen" ja "muuttamaan järjestelmää, pysäyttämään Libanonin jakautumisen ja taistelemaan korruptiota vastaan".

Uhrimäärän uskotaan nousevan

Beirutin tiistaisen räjähdyksen uhrimäärä oli torstaina alkuillasta noussut 137:een. Raivaustyöt kestävät kuitenkin vielä pitkään, joten uhreja todennäköisesti löytyy lisää, sillä kymmenittäin ihmisiä on kateissa.

Saksa ilmoitti, että uhrien joukossa on yksi saksalainen diplomaatti, joka kuoli asunnossaan Beirutin keskustassa.

Paikalliset viranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä ja aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita.

Myös Ranskassa on aloitettu tutkinta räjähdyksestä. Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että räjähdyksessä haavoittui tämän hetken tietojen mukaan yli 20 Ranskan kansalaista.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö vertasi räjähdyksen humanitaarisia seurauksia Libanonin sisällissotaan. Järjestön mukaan räjähdyksessä vahingoittui satamassa sijaitsevia varastoja, joissa on säilytetty lääkkeitä ja rokotteita. Myös kolme sairaalaa sai vaurioita.

Suomi lähettää sisäministeriön päätöksellä Beirutiin asiantuntija- ja materiaaliapua Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta, jolta Libanon on pyytänyt kansainvälistä apua.

Beirutiin lähetetään kansainväliseen pelastustoimintaan koulutettu tiimi sekä muun muassa lääkintä- ja hygieniatarvikkeita. Tarvikkeiden hankinnassa ja kuljetuksessa on tehty yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa.

Unicefin Suomen osasto ja Suomen World Vision kertoivat torstaina aloittaneensa hätäapukeräyksen lasten ja perheiden auttamiseksi Libanonissa.

Unicef auttoi välittömästi satama-alueen asukkaiden evakuoinnissa. Lisäksi järjestö jakaa parhaillaan puhdasta vettä sekä tarjoaa psykososiaalista tukea lapsille ja perheille.

Lähteenä myös AFP.