Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono

Maahanmuuttoviraston tiskille on kuukausien jono. Vastaanottoaikoja on saatavilla vasta marraskuulle, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön vastuualueen johtaja Anna Lindström.

Tilanne vaikeuttaa oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakevien ihmisten elämää. Ilman henkilökohtaista käyntiä osa hakijoista ei saa muun muassa suomalaista henkilötunnusta. Ilman henkilötunnusta ihmisten on vaikea esimerkiksi hankkia suomalaista pankkitiliä tai sim-korttia.

Lindströmin mukaan Maahanmuuttoviraston pitkät odotusajat juontuvat paitsi koronapandemian aiheuttamista muutoksista vastaanottokäytännöissä myös esimerkiksi siitä, että palvelupisteissä työskentelee nyt 30 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Otkes aloittaa alustavan tutkinnan Imatran lauantaisesta lentoturmasta

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo Twitterissä aloittavansa alustavan tutkinnan Imatran lauantaisesta lento-onnettomuudesta.

Moottoroitu pienkone putosi nousunsa alussa maahan Imatran Immolan lentokentällä illansuussa. Koneessa oli lentäjän lisäksi viisi muuta ihmistä. Kaikki koneessa olleet vietiin pelastuslaitoksen mukaan sairaalaan tarkastettaviksi.

Otkesin johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan kyse oli laskuvarjohyppääjien koneesta. Nurmi kirjoitti lauantai-iltana Twitterissä, että yksi koneessa olleista loukkaantui vakavasti.

Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi

Tänään liputetaan ensimmäistä kertaa kirjailija-kuvataiteilija Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi.

Sisäministeriö päätti maaliskuussa, että se suosittaa yleistä liputusta päivälle, joka on Tove Janssonin (1914–2001) syntymäpäivä.

Ministeriö kertoo seuraavansa kansalaisten liputusintoa. Mikäli kansalaiset liputtavat aktiivisesti ja ottavat päivän omakseen, siitä saattaa tulla suosituksen sijaan vakiintunut, kalenteriin merkittävä liputuspäivä.

Suosituksessa toivotaan, että liput nostetaan salkoon kello 8 ja lasketaan kello 21. Valtion virastot ja laitokset on määrätty liputtamaan.

Mediat: Satoja loukkaantunut Beirutin mielenosoituksissa, liikkeellä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä

Satoja ihmisiä on loukkaantunut hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa, kertoo uutiskanava Al Jazeera. Sen mukaan loukkaantuneita on yli 700.

Poliisi ja turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kyynelkaasua. Yhden poliisin on kerrottu kuolleen.

Lauantaina alkaneessa suuressa mielenosoituksessa ihmiset ovat ilmaisseet pitkäaikaista turhautumistaan hallitukseen tiistain tuhoisan räjähdyksen jälkeen.

Uutiskanava CNN:n mukaan kaduilla oli jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Mielenosoittajat ovat tunkeutuneet sisään useisiin julkisiin rakennuksiin, CNN:n mukaan muun muassa ulkoministeriöön.

Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100 000 koronakuolemaa

Brasiliassa on kirjattu nyt jo yli 100 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo maan terveysministeriö. Samalla maassa ylitettiin myös toinen synkeä rajapyykki, kun koronatartuntojen määrä ylitti kolmen miljoonan tapauksen rajan.

Noin 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on määrällisesti toiseksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Brasiliaa enemmän tartuntoja ja kuolemia on vain Yhdysvalloissa.

Maan presidentin Jair Bolsonaron hallinnon entinen terveysministeri on syyttänyt brittilehti Guardianin mukaan Bolsonaroa siitä, ettei hän ole onnistunut tarjoamaan lohtua koronan vuoksi henkensä menettäneiden perheille. (Lähde: AFP)

Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan - poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksia, joilla jatketaan yhdysvaltalaisten koronaepidemian keskellä saamaa taloudellista apua. Trump antoi kynänsä viuhua, kun republikaanien ja demokraattien välisissä neuvotteluissa ei saatu tällä viikolla aikaiseksi päätöstä tukipaketista.

Trump varoitteli jo aiemmin viikolla, että hän on valmis käyttämään valtaoikeuksiaan ohittaakseen Yhdysvaltain kiistelevän kongressin taloudellisen hätäavun saamiseksi epidemian keskellä.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump allekirjoitti yhteensä neljä asetusta, joista yksi liittyy liittovaltion työttömyystukeen. Muun muassa siitä on ollut vääntöä kongressissa. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjällä äänestetään presidentistä levottomissa tunnelmissa

Valko-Venäjällä järjestetään tänään presidentinvaalit poikkeuksellisen levottomissa tunnelmissa. Maata itsevaltaisesti 26 vuotta hallinneen Aleksandr Lukashenkon valintaa kuudennelle kaudelle pidetään käytännössä varmana, osin vaalivilpin ansiosta.

Vaalien alla on järjestetty Valko-Venäjän oloissa harvinaisia protesteja Lukashenkon hallintoa vastaan.

Tärkeimpiä opposition edustajia estettiin asettumasta ehdolle. Ainoa jäljelle jäänyt Svetlana Tihanovskaja on kuitenkin kerännyt kampanjatilaisuuksiinsa valtavia yleisömääriä. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjällä pidätettiin vaalien alla oppositioehdokkaan tukijoita

Valko-Venäjällä pidätettiin lauantaina presidentinvaalien oppositioehdokas Svetlana Tihanovskajan vaalikampanjan tukijoita.

Tihanovskajan tiedottajan mukaan pidätetyksi joutui esimerkiksi kampanjapäällikkö Maria Moroz. Pidätyksen syystä ei ollut heti tietoa. Tiedottaja arvioi, että kampanjapäällikkö pysyy pidätettynä ainakin maanantaihin, yli sunnuntain vaalien.

Lauantai-iltana pidätettiin myös yksi Tihanovskajan keskeisistä tukijoista, mutta hänet vapautettiin myöhemmin. Kampanjan tiedottajan mukaan poliisi sanoi luulleensa pidätettyä toiseksi henkilöksi. (Lähde: AFP)

WSJ: Twitter liittyi Tiktok-kilpaan, alustavat keskustelut yhdistymisestä käynnissä - Microsoft edelleen kärkikosija

Twitterillä on ollut Tiktokin kanssa alustavia keskusteluja mahdollisesta yhdistymisestä, kertoo Wall Street Journal.

Aiemmin on kerrottu ohjelmistoyritys Microsoftin neuvottelevan joidenkin Tiktokin toimintojen ostamisesta. Pienempänä yrityksenä Twitterin mahdollisuudet haastaa Microsoft Tiktok-kilvassa ovat pienet, lehti arvioi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan suosittu kiinalaisomisteinen videosovellus Tiktok ja viestintäsovellus Wechat ovat uhkia muun muassa kansalliselle turvallisuudelle ja Yhdysvaltain taloudelle. Hän on antanut tällä viikolla asetuksen, joka käytännössä asettaa takarajan Tiktok-kaupoille. (Lähde: AFP)

Donskoi ja Rantanen urakoivat Coloradon maalien eteen - Vegas oli kuitenkin vahvempi

Jääkiekon NHL:ssä suomalaishyökkääjät Joonas Donskoi ja Mikko Rantanen ahersivat Colorado Avalanchen maalien eteen, kun länsilohkon kärkinelikon sijoitusottelussa oli vastassa Vegas Golden Knights. Peli meni jatkoajalla Vegasille luvuin 4–3.

Donskoin maalilla Colorado tasoitti toisella puoliajalla lukemiksi 2–2. Rantasen saldo oli kaksi syöttöpistettä.

Vegasin voiton sinetöi Alex Tuchin osuma, kun jatkoaikaa oli pelattu alle viisi minuuttia. Voitollaan Vegas karkasi lännen sijoitusottelusarjan ykköseksi kuudella pisteellä.