Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esperi Care ja Akaan kaupunki pääsivät sovintoon, oikeudenkäynti yli 1,7 miljoonan euron vahingonkorvauksista peruttu

Akaan kaupunki ja terveyspalveluyhtiö Esperi Care ovat päässeet sovintoon, kertoo Helsingin käräjäoikeus. Tälle päivälle kaavailtu vahingonkorvausoikeudenkäynti peruuntuu.

Sovinnon sisällöstä ei ole tietoa. STT ei ole vielä tavoittanut osapuolia.

Vahingonkorvausriidassa oli kyse vanhainkotipalveluita koskevista sopimusneuvotteluista ja hankkeen kariutumisesta vuosina 2017–2019. Akaa vaati Esperi Carelta yli 1,7 miljoonan euron korvauksia. Se katsoi, että yhtiö perääntyi hankkeesta ilman hyväksyttävää syytä.

Tarjouskilpailu ratkesi loppuvuodesta vuonna 2017, ja sopimusneuvotteluja jatkettiin syksyllä 2018, jolloin Esperi Care ilmoitti kaupungin mukaan, ettei se allekirjoita hankintasopimusta tai muitakaan sopimuksia.

– Koska Esperi Care Oy:llä ei ole ollut hyväksyttäviä perusteita kieltäytyä allekirjoituksesta, on sen korvattava Akaan kaupungille positiivisen sopimusedun mukainen korvaus, hakemuksessa sanotaan.

Akaa vaati Esperi Carelta yhteensä 1 760 052 euron korvauksia.

Esperi Care: Hoitajamitoituksesta puutteellisia tietoja

Esperi Care piti vahingonkorvausvaatimusta perusteettomana. Se katsoi, että olosuhteiden muuttumisen takia sillä ei ollut velvollisuutta allekirjoittaa hankintasopimusta.

– Akaan kaupunki on tarjouskilpailun aikana ja niiden jälkeen käydyissä sopimusneuvotteluissa antanut Esperille puutteellisia tietoja sopimuskokonaisuuteen keskeisesti vaikuttavista seikoista, yhtiön vastauksessa sanotaan.

Esperi Caren mukaan puutteellista tietoa annettiin hoitajamitoituksesta ja asiakaspaikoista. Kaupunki oli ilmoittanut hoitajamitoitukseksi 0,55, kun taas Aluehallintovirasto (avi) arvioi lupatarkastuksen yhteydessä suhdeluvun olevan 0,65 ja joidenkin asukkaiden kohdalla jopa 0,8 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden, vastauksessa sanotaan. Asiakaspaikkojen määräksi kaupunki oli ilmoittanut 38. Avi arvioi sen olevan enintään 33.

Avi antoi kielteisen lausunnon Esperi Caren lupahakemukseen. Yhtiö sanoo, että tämän jälkeen se yritti aloittaa neuvottelut muuttuneesta tilanteesta Akaan kanssa, mutta Akaa ei siihen suostunut. Akaa katsoi hakemuksessaan, ettei sillä ollut velvollisuutta palata neuvotteluissa taaksepäin.