Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Marin: EU:lta tulossa henkilöihin kohdistuvia pakotteita Valko-Venäjälle – Merkel: EU ei tunnusta Valko-Venäjän vaalitulosta

Vilpillisinä pidetyt presidentinvaalit ovat johtaneet Valko-Venäjällä laajoihin mielenosoituksiin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan EU aikoo pian asettaa merkittävän määrän pakotteita sellaisia henkilöitä kohtaan, jotka ovat vastuussa väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan Valko-Venäjällä. Asiasta päätettiin EU:n etähuippukokouksessa, johon Marin osallistui aiemmin iltapäivällä. Hän ei halunnut puhelinlehdistötilaisuudessa yksilöidä tarkemmin pakotelistan sisältöä.

Marinin mukaan huippukokouksessa todettiin myös, etteivät Valko-Venäjän presidentinvaalit olleet vapaat ja oikeudenmukaiset.

– Mahdolliset uudet vaalit tulisi järjestää sovittujen periaatteiden mukaisesti, mukaan lukien Etyjin kansainvälinen vaalitarkkailu, Marin totesi.

Pääministerin mukaan EU-johtajat ilmaisivat myös täyden solidaarisuutensa Valko-Venäjän kansalle, jolla on EU:n mukaan oikeus itse päättää tulevaisuudestaan ja toteuttaa oikeuksiaan. EU haluaa Marinin mukaan omalta osaltaan tukea Valko-Venäjänn kansalaisyhteiskuntaa, mutta mitään konkreettista ei tämän suhteen huippukokouksessa ilmeisesti päätetty.

Huippukokouksessa todettiin myös, että Valko-Venäjän tilanteessa tarvitaan kattavaa kansainvälistä vuoropuhelua ja myös kolmansien maiden on tuettava tällaista prosessia. Venäjän roolista nykyisessä tilanteen ratkaisussa ei Marinin mukaan kuitenkaan käyty kovinkaan paljoa keskustelua.

– Ymmärrämme totta kai sen, että Valko-Venäjä ei elä tyhjiössä, hän lisäsi.

EU ei tunnusta Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta, kertoi Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessaan.

Merkelin mukaan EU seisoo rauhanomaisten protestoijien rinnalla. Merkelin mukaan Valko-Venäjän täytyy käynnistää maan tulevaisuudesta sisäinen dialogi eikä asia ratkea "ulkovaltojen interventiolla".

"Suomi korostaa väkivallasta ja voimatoimista pidättäytymistä"

Suomi tukee EU:n kohdennettujen henkilöpakotteiden asettamista Valko-Venäjällä, kertoo valtioneuvosto tiedotteessa . Samalla peräänkuulutetaan myös Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja riippumattoman median tukemista.

Valko-Venäjän tilannetta käsiteltiin tänään tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (tp-utva) käymissä keskusteluissa.

Tp-utvan mukaan myös vuoropuhelu Valko-Venäjän hallinnon edustajien suuntaan on syytä pitää avoimena.

Lisäksi Suomi tukee tp-utvan mukaan ehdotettuja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin toimenpiteitä. Näihin lukeutuu muun muassa Etyjin valtuuskunnan mahdollinen vierailu Valko-Venäjällä.

Tp-utva on jo aiemmin ilmaissut näkemyksensä, etteivät Valko-Venäjän tuoreet presidentinvaalit olleet vapaat ja oikeudenmukaiset. Samaa mieltä on ollut myös EU. Vaaleissa ei myöskään noudatettu tp-utvan mukaan demokratian ja oikeusvaltion normeja.

– Suomi korostaa väkivallasta ja voimatoimista pidättäytymistä, poliittisten vankien vapauttamista sekä kansallista vuoropuhelua tilanteen rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Valko-Venäjän ja sen kansalaisten omaa tahtoa sekä perusoikeuksia on kunnioitettava, keskiviikkoisessa tiedotteessa kerrotaan.

EU: Vaalit eivät olleet vapaat eivätkä rehelliset

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tihanovskaja kehottaa EU-johtajia jättämään hyväksymättä reilun viikon takaisen presidentinvaalituloksen. EU-johtajat kokoontuvat tänään ylimääräiseen kokoukseen Valko-Venäjän kriisin vuoksi.

Tihanovskaja peräänkuulutti Eurooppa-neuvostolle osoitetussa videoviestissään, ettei neuvosto tunnustaisi Valko-Venäjällä käytyjä "vilpillisiä vaaleja". Hän arvioi videolla myös, että maata 26 vuotta itsevaltaisin ottein hallinnut presidentti Aleksandr Lukashenko on menettänyt kaiken legitimiteetin kansakuntansa ja maailman silmissä.

Lukashenko väitti voittaneensa toissa viikonloppuna pidetyt vaalit 80 prosentin ääniosuudella.

Tänään järjestettävä EU-johtajien kokous pidetään videolinkin välityksellä. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kokouksessa EU-johtajien on määrä keskustella rauhanomaisen demokratiakehityksen tukemisesta Valko-Venäjällä. EU on tuominnut vaalivilpin ja hallinnon harjoittaman väkivallan kansalaisia kohtaan sekä vaatinut vangittujen mielenosoittajien vapauttamista heti.

EU:n ulkoministerit päättivät viime viikolla pidetyssä videokokouksessaan valmistella pakotteita väkivallasta, mielenosoitusten tukahduttamisesta ja vaalitulosten väärentämisestä vastuussa olevia kohtaan.

Venäläisten kerrotaan pyörittävän valtiontelevisiota

Euroopan johtajat soittelivat jo tiistaina vuorotellen Venäjän presidentille Vladimir Putinille, jotta tämä kehottaisi Valko-Venäjän johtoa merkitykselliseen vuoropuheluun opposition kanssa. Putin vakuutteli jokaiselle soittelijalle, ettei naapurimaan sisäisiin asioihin puututtaisi tai paikallisia viranomaisia painostettaisi.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa on levitetty videota, jonka mukaan Valko-Venäjän valtiontelevision toiminta jatkuisi jälleen, vaikka sadat sen työntekijöistä ovat marssineet tuoreeltaan ulos työpaikaltaan protestoiden maan tilannetta ja muun muassa mediaan kohdistuvaa sensuuria.

Esimerkiksi Buzzfeedin Ukrainaa käsittelevän kirjeenvaihtajan Christopher Millerin jakamalla oppositiomedia Tut.byn videolla paikallinen ohjelmapäällikkö kertoo maahan saapuneen kaksi lentokoneellista venäläisiä tv-ryhmiä, jotka pyörittävät hänen mukaansa nyt valtiontelevision toimintaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut