Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Messukeskuksessa järjestettävät Helsingin kirjamessut jäävät tänä syksynä koronan takia väliin, tilalle verkkomessut

Jokavuotiset Helsingin kirjamessut Messukeskuksessa jäävät tänä syksynä väliin ja siirtyvät syksyyn 2021. Sen sijaan tänä syksynä kirjavuoteen voi tutustua uudessa kirjamessujen verkkotapahtumassa, joka järjestetään 22.–25. lokakuuta.

Myös Viini & Ruoka 2020 -tapahtuma siirtyy kirjamessujen kanssa pidettäväksi samaan aikaan Messukeskuksessa 28.–31.10.2021.

Messukeskus teki päätöksen kirjamessujen siirrosta yhdessä kirja-alan toimijoiden ja kirjamessujen toimeksiantajien Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa torstaina.

– Olemme pahoillamme siitä, että joudumme siirtämään syksyn odotetuimman kirja-alan tapahtuman. Tänä syksynä meidän piti viettää Helsingin kirjamessujen 20-vuotisjuhlia, mutta nyt siirrämme nämä juhlat ensi vuoteen, ja silloin juhlaan on todella syytä poikkeuksellisen vuoden jälkeen, sanoo tapahtumasta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Tanja Pasila Messukeskuksesta tiedotteessa.

Jo aiemmin Suomen Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto esittivät, että vallitsevassa koronatilanteessa suurten fyysisten kirjamessutapahtumien järjestäminen ei ole järkevää. Taustalla oli huoli kirjailijoiden, työntekijöiden ja messukävijöiden turvallisuudesta.

Verkkomessut kattavat kirjallisuuden eri genret

Vaikka kirjojen ystävät eivät tänä syksynä pääsekään fyysisesti tutustumaan kirjavuoden satoon, kirjailijoille ja lukijoille tarjotaan nyt verkkomessut. Niissä tuodaan Pasilan mukaan esille uutuuskirjoja ja ajankohtaisia keskusteluja.

– Suunnittelemme niitä parhaillaan ja mietimme erilaisia toteutuksia. Poikkeuksellinen vuosi mahdollistaa uusia avauksia. Uskon, että verkkomessut tulevat tukemaan myös ensi vuoden Helsingin kirjamessujen kaupallisuutta ja valtakunnallisuutta, hän sanoo.

Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmen mukaan keväällä tehty työ ei valu hukkaan, sillä tapahtuman ohjelmaa toteutetaan nyt verkon kautta.

– Kokoamme verkkomessuille ohjelman, joka kattaa kirjallisuuden eri genret, suuret tähdet, uutuudet sekä yhteiskunnalliset keskustelut. Tänä vuonna ohjelman teemana on tulevaisuus, Salmi sanoo tiedotteessa.

Verkkomessujen ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 23. syyskuuta.

Helsingin kirjamessujen näytteilleasettajien osallistuminen siirtyy automaattisesti vuoteen 2021.

Lipun ostaneille kävijöille lähetetään automaattisesti kokoaikalippu verkkomessuille. Lipun voi myös halutessaan vaihtaa ja käyttää vuoden 2021 kirjamessuilla tai muussa Messukeskuksen järjestämässä tapahtumassa tämän tai ensi vuoden aikana.

Helsingin kirjamessut ja Viini & Ruoka ovat Messukeskuksen kävijämäärältään suurin tapahtuma, jossa vieraili viime vuonna 92 000 kävijää.

Turun messuille mietitään uutta ajankohtaa

Koronapandemia siirtää myös Turun kirjamessut tulevaisuuteen. Alun perin tapahtuma piti järjestää Turun Messukeskuksessa lokakuun alussa.

Järjestäjien mukaan nyt selvitetään mahdollisimman nopeasti näytteilleasettajien kanta tapahtuman ajankohtaan.

Myös Turun ruoka- ja viinimessut siirtyvät samaan ajankohtaan Turun kirjamessujen kanssa.