Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viking Line aloittaa yt-neuvottelut – jopa 200:aa työntekijää uhkaa osa-aikaistaminen, lomauttaminen tai irtisanominen

Viking Line aloittaa yhteistoimintaneuvottelut 1. syyskuuta. Neuvottelut koskevat yhtiön koko noin 570 työntekijän maahenkilöstöä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Suomen osalta yt-neuvottelut koskevat myös Ahvenanmaata.

Viking Line kertoo tiedotteessa, että neuvotteluiden arvioidaan johtavan enintään 200 työntekijän osa-aikaistamiseen, lomauttamiseen tai irtisanomiseen. Neuvotteluiden arvioidaan kestävän kuusi viikkoa.

Yhtiön mukaan koronaviruspandemia on heikentänyt vakavasti konsernin toimintaedellytyksiä.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo tiedotteessa, että maaliskuusta alkaen toimintaa ovat leimanneet matkustusrajoitukset, joiden seurauksena matkustaminen on vähentynyt.

– Rajoituksista on edelleen voimassa Viking Linen osalta olennaisin, Suomen ja Ruotsin välistä matkustamista koskevat rajoitukset. Vaikutus kansainvälisillä markkinoilla on myös ollut merkittävä, Hanses sanoo.

Hän lisää, että nykytilanteessa on vaikea arvioida, kuinka kauan koronaviruspandemia kestää ja miten se vaikuttaa tulokseen, rahoitusasemaan ja kassavirtaan tulevaisuudessa.

– Tässä haasteellisessa tilanteessa sopeuttamistoimet ovat valitettavasti välttämättömiä yhtiön tulevaisuuden toimintaedellytysten kannalta, Hanses sanoo.

"Matkustajamäärät ovat olleet 2,4 miljoonaa edellisvuotta pienempiä"

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström painottaa STT:lle, että yt-neuvottelut koskevat nimenomaan maahenkilökuntaa, eivät laivahenkilökuntaa. Hän sanoo, etteivät yt-neuvottelut näy matkustajille.

Boijer-Svahnströmin mukaan yt-neuvotteluihin kuuluu toiminnan supistamisen lisäksi henkilöstön toimenkuvien muuttaminen. Korona on iskenyt Viking Lineen kovaa.

– Jos katsomme vuoden alusta, meidän matkustajamäärät ovat olleet 2,4 miljoonaa edellisvuotta pienempiä, hän sanoo.

Viking Line toivoi, että kesäsesonki olisi jollakin tavalla helpottanut tilannetta.

– Heinäkuu on meille tärkein ajanjakso vuodesta. Heinäkuussa meillä oli neljännes normaalista matkustajamääristä, joten tilanne on kyllä aika vakava, hän sanoo.

Boijer-Svahnström ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, kuinka suuria säästöjä yt-neuvotteluilla tavoitellaan.

Viking Linen henkilökuntaa on ollut keväästä asti enemmän tai vähemmän lomautettuna. Boijer-Svahnström sanoo, että Viking Linen neljästä toimintajalasta otettiin keväällä kolme pois.

– Ainoastaan rahti toimii, mutta reittiliikenteessä, risteilyliikenteessä ja henkilöautoliikenteessä meillä on isot vähennykset. Tällä hetkellä on rimakauhutilanne siitä, mihin suuntaan koronan kanssa mennään, hän sanoo.