Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Papilloomavirusrokotuksia on alettu tarjota myös pojille – ilman rokotusta noin kahdeksan kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan, sanoo THL

HPV-rokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013 lähtien. TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA

STT

Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotusta tarjotaan kaikille viides- ja kuudesluokkalaisille. Lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 rokotetta tarjotaan myös kaikille 7.–9.-luokkalaisille pojille, jotta mahdollisimman moni nuori saisi suojan papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä vastaan, THL kertoo.

HPV-rokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013 lähtien.

Papilloomavirukset aiheuttavat muun muassa pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon sekä naisten sukuelinten syöpiä.

Virus tarttuu hyvin herkästi

THL:n mukaan ilman HPV-rokotuksia noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Pieni osa tartunnoista johtaa infektion kautta syöpään.

– On tärkeää, että jokainen nuori saa henkilökohtaisen suojan syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, koska etukäteen on mahdotonta tietää, kenellä papilloomavirusinfektio kehittyy syöväksi, erikoistutkija Heini Salo sanoo tiedotteessa.

Rokotuksesta saa THL:n mukaan parhaimman hyödyn, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita papilloomaviruksia vastaan.

Alle 15-vuotias tarvitsee kahden annoksen ja 15 vuotta täyttänyt kolmen annoksen rokotussarjan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut