Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Erittäin vaarallinen" hurrikaani Laura heikkenee edetessään Yhdysvalloissa kohti sisämaata – tuhoisat tulvat uhkaavat edelleen rannikon tuntumassa

Yhdysvalloissa hurrikaani Laura on heikentynyt toisen kategorian hurrikaaniksi edetessään kohti sisämaata, kertoo CNN . Tuulen keskinopeus on tällä hetkellä noin 50 metriä sekunnissa.

Tuhoisien tulvien uhka Louisianassa ja Texasissa on edelleen olemassa. Louisianan rannikolla myrskyvuoksia on jo raportoitu. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC antoi aiemmin myrskyn lähestyessä Louisianaan varoituksen tuhoisista myrskyvuoksista, äärimmäisen voimakkaista tuulista ja hyökytulvista.

Lähes 400 000 taloutta oli Louisianassa ja Texasissa ilman sähköä Suomen aikaa yhdeltä iltapäivällä.

Louisianan Lake Charlesissa hurrikaani on aiheuttanut vahinkoja rakennuksiin, muun muassa paikalliseen sairaalaan. Tulvia kaupungissa ei ole toistaiseksi raportoitu.

Tuuli kovimmillaan lähes 70 metriä sekunnissa

Meksikonlahdella voimaa kerännyt hurrikaani saavutti Louisianan osavaltion rannikon varhain torstaiyönä paikallista aikaa. NHC:n mukaan "erittäin vaarallinen" Laura oli rantautuessaan neloskategorian hurrikaani, eli Saffirin-Simpsonin viisiportaisella hurrikaaniasteikolla toiseksi voimakkain.

Tuulen keskinopeus on ollut kovimmillaan noin 67 metriä sekunnissa.

Laura rantautui Louisianassa lähelle Cameronin piirikuntaa, jossa paikalliset viranomaiset arvioivat, että vahinkoja päästään tulvien vuoksi todennäköisesti arvioimaan perjantaina tai lauantaina.

Hurrikaani etenee parhaillaan kohti pohjoista noin 25 kilometrin tuntivauhdilla. Lauran ennustetaan heikentyvän torstain aikana trooppiseksi myrskyksi sen edetessä Louisianan läpi kohti Arkansasin osavaltiota.

Myrskyvuoksesta "ei voi selviytyä"

Kansallinen hurrikaanikeskus varoitti ennen myrskyn iskemistä, että Texasin ja Louisianan rannikkoalueita uhkaavasta myrskyvuoksesta "ei voi selviytyä".

NHC arvioi, että suuret ja tuhoisat aallot aiheuttavat katastrofaalista vahinkoa Texasissa sijaitsevan Sea Rim State Parkin ja Louisianan Intracoastal Cityn välisellä alueella. Keskuksen mainitsema rannikkoalue on yli 200 kilometrin levyinen.

Texasissa ja Louisianassa asukkaita evakuoitiin tulva-alueilta ja ikkunoita suojattiin hurjaa vauhtia lähestyvän Lauran takia. Evakuointisuosituksia ja -käskyjä on annettu yhteensä sadoille tuhansille ihmisille.

Louisianassa Lake Charlesin kaupungin pormestari Nic Hunter on ilmaissut huolensa siitä, että kaikki pakollisen evakuointikäskyn saaneet eivät ole noudattaneet käskyä. Hunterin mukaan viestin saamiseksi perille on tehty kaikki mahdollinen ja vähävaraisille on tarjottu bussikyytejä evakuointiin.

NHC:n mukaan Laura voi moukaroida rannikkoa jopa kuusi metriä korkeiden aaltojen ja äärimmäisen voimakkaiden myrskytuulten myötä. Alueella voi esiintyä myös tulvia ja mahdollisesti myös tornadoja.

Myrskyvuokset voivat edetä joillain rannikkoalueilla jopa 40 mailia eli noin 64 kilometriä sisämaahan. Laura uhkaa myös rannikolla sekä Louisianassa että Texasissa sijaitsevia öljynjalostamokeskuksia.

Louisianan kuvernööri John Bel Edwards varoitti keskiviikkona, että osia osavaltiosta joutuu hurrikaanin vuoksi veden alle.

Trump: Laura on erittäin vaarallinen

Texasin kuvernööri Greg Abbott kuvaili Lauran voiman olevan ennennäkemätön ja kehotti texasilaisia ryhtymään toimiin heti turvaan päästäkseen.

– Tämän myrskyn olosuhteista ei voi selvitä, ja kehotan kaakkoistexasilaisia hyödyntämään näitä muutamia jäljellä olevia tunteja evakuoituakseen, Abbott sanoi.

– Omaisuutenne voidaan korvata. Henkiänne ei voida, hän jatkoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti myrskyn reitillä olevia kuuntelemaan paikallisia viranomaisia.

– Hurrikaani Laura on erittäin vaarallinen ja nopeasti voimistuva hurrikaani, Trump tviittasi ja sanoi hallintonsa tekevän yhteistyötä osavaltioiden sekä paikallisten pelastusviranomaisten kanssa.

New Orleans muistaa Katrinan

Texasiin on avattu useita hätäsuojia evakuoitaville. Suojissa noudatetaan koronavirusohjeistuksia.

– Covid-19 (koronaviruksen aiheuttama tauti) on Texasissa koko hurrikaanin ajan, Abbott on muistuttanut.

Abbott on myös kannustanut ihmisiä mahdollisuuksien mukaan suojautumaan motelleihin tai hotelleihin, jotta eristäytyminen muista onnistuisi paremmin.

Myös New Orleansissa pormestari LaToya Cantrell on painottanut koronavirukselta suojautumisen tärkeyttä sääolosuhteista huolimatta.

New Orleans muistaa edelleen vuoden 2005 hurrikaani Katrinan, joka saapui alueelle kolmoskategorian myrskynä. Tuolloin 80 prosenttia kaupungista tulvi ja yli 1 800 ihmistä kuoli.

Aiemmin Laura aiheutti tulvia Haitilla ja Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ainakin 25 ihmistä kuoli. Kuubassa myrsky aiheutti aineellisia vahinkoja, ja Meksikonlahdella yli sata öljyporauslauttaa evakuoitiin varotoimena.