Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kajaanin poliisiasemalla ammuttiin konstaapelia käteen harjoituksessa – epäillään virkarikosta ja törkeää vammantuottamusta

Kajaanin poliisiasemalla helmikuussa pidetyn voimankäyttöharjoituksen tapahtumia koskeva esitutkinta on valmistunut, kertoo Syyttäjälaitos.

Harjoituksessa ammuttiin Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan kohti kohdehenkilönä toiminutta konstaapelia ja tämä sai ampumavamman käteensä.

Esitutkinnassa on saatu selville, ettei harjoituksessa käytettyä ampuma-asetta ollut muunnettu harjoituksen edellyttämällä tavalla eikä harjoituksessa käytetty siihen tarkoitettuja patruunoita, tiedotteessa sanotaan.

Tapahtumia on tutkittu virkavelvollisuuden rikkomisena, vaaran aiheuttamisena ja törkeänä vammantuottamuksena.

Asia siirtyy syyteharkintaan harjoituksen vastuukouluttajan ja ampuma-asetta harjoitustilanteessa käyttäneen poliisimiehen osalta.

Esitutkinnassa jutun tutkinnanjohtajana on toiminut aluesyyttäjä Heidi Savurinne. Kun esitutkinta kohdistuu poliisin virkatoimeen, tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen kertoi helmikuussa STT:lle, että poliisin harjoituksissa ei käytetä oikeaa asetta silloin, kun kohteena on ihminen. Alanen ei tuntenut Kajaanin tapausta, joten hän ei ottanut kantaa siihen, mitä tilanteessa oli tapahtunut.

– Totta kai oikeillakin aseilla harjoitellaan, mutta ei sillä tavalla, että niitä kohdistettaisiin johonkin kohdehenkilöön. Kyllähän poliisi ampuu ampumaradalla ja muualla, mutta kohteena ei ole koskaan ihminen, vaan siellä on maalitauluja sitten, hän sanoi.