Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eduskunnan syksystä tulossa tuhti – koronakiireiden alle keväällä jääneet asiat odottavat nyt käsittelyä

Keväällä ja kesällä koronaepidemiaan liittyvä lainsäädäntö vei hallituksen ja eduskunnan päähuomion, joten nyt koronan alle hautautuneita lainsäädäntöhankkeita on listalla ruuhkaksi asti. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Susanna Jääskeläinen / STT

Eduskuntaa odottaa kiireinen syksy, kun se huomenna aloittaa kesän jälkeen istuntokautensa. EU:n elpymispaketti on yksi isoimmista asioista, joita eduskunnassa tänä syksynä käsitellään. Talouteen ja työllisyyteen liittyvät kysymykset nousevat merkittävällä tavalla esiin.

– Osittain nämä liittyvät hallitusohjelmaan, mutta myös korona-ajasta selviytymiseen, että yritykset pystyisivät selviytymään ja mahdollisimman vähän menetettäisiin työpaikkoja, kertoo puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) STT:lle.

Hän aikoo omalta osaltaan edistää, että EU:n elpymispakettia käsitellään salissa riittävästi, sillä asia on niin merkittävä.

Keväällä ja kesällä koronaepidemiaan liittyvä lainsäädäntö vei hallituksen ja eduskunnan päähuomion, joten nyt koronan alle hautautuneita lainsäädäntöhankkeita on listalla ruuhkaksi asti.

Kymmenkunta kansalaisaloitetta odottaa myös käsittelyä.

– Aina sanotaan, että tulee kiireinen syksy, mutta nyt sille on oikeasti katetta, Vehviläinen kuvailee.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että koronaan liittyvien asioiden ohella nyt pitää pystyä käsittelemään monia isoja kokonaisuuksia, kuten budjettia, työllisyystoimia, kuntien tukemista, perhevapaa- ja sote-uudistusta ja monta muuta asiaa.

– Kyllä vaikeuskerroin on aavistuksen verran korkeampi kuin viime keväänä, Lindtman sanoo STT:lle.

Vääränlainen ennakkotapaus vai yksittäinen ratkaisu?

Brysselissä sovittu 750 miljardin euron elpymispaketti on jo nostattanut kuumaa keskustelua, ja lisää on syksyn mittaan luvassa. Keskiössä on kysymys yhteisvastuusta ja koko eurooppalaisen yhteistyön luonteesta.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat jo ilmoittaneet, että ne yrittävät estää Suomen osallistumisen elvytyspakettiin.

Kokoomus toivoisi paketin yhteyteen eurovaltioiden välistä selvää sopimusta siitä, että kukin jäsenmaa vastaa omista veloistaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan Suomi voisi edelleen nostaa asian esille trilogineuvotteluissa parlamentin, neuvoston ja komission välillä.

Mykkäsen mukaan perustuslakivaliokunnan näkemys paketista on keskeinen.

– Me seuraamme perustuslakivaliokunnan työtä hyvin tarkkaan, onko muodostumassa vääränlainen ennakkotapaus vastuiden hämärtymisen osalta vai voidaanko riittävässä määrin katsoa, että tämä on yksittäinen ratkaisu, jolla EU:n yhtenäisyyttä rakennetaan, Mykkänen sanoo STT:lle.

Toisaalta puolue pitää tärkeänä, että Suomi pitää silmäkulmassa myös tulevat yhteistyömahdollisuudet.

– Sekin täytyy rehellisesti ääneen uskaltaa sanoa, että vielä elvytysrahastoa isompi kysymys meille suomalaisille on se, kallistuuko Eurooppa enemmän siihen, että pystytään rakentamaan vaikkapa yhteinen puolustus ja ulkopolitiikka tällä vuosikymmenellä. Silloin tietysti puhutaan paljon tärkeämmästä asiasta mielle suomalaisille.

"Tilaukset muutenkin kivenkovassa" - koronan ja talouden herkkä tasapaino

Koronan ja toisaalta talouden ja työllisyyden välistä tasapainoa joudutaan hakemaan monessa kohtaa.

– Tämä ei ole joko–tai vaan sekä–että. Jos koronan hantteeraamisessa ei onnistuta, on kyllä todella vaikeita haasteita edessä myös talouspuolella, sanoo SDP:n Lindtman.

Kokoomuksen Mykkänen pitää keskeisenä haasteena ulkomaan liikennettä, jotta päästään tekemään vientikauppaa ja saadaan jouluturisteja Lappiin turvallisuutta kohtuuttomasti vaarantamatta. Hän perää kohdennettua testaamista eli että matkailijalla on oltava määräajassa tehty testitulos ennen matkalle lähtöä, minkä lisäksi tehdään pikatesti Suomessa.

– Mitä olen puhunut teollisuusyritysten pomojen kanssa, niin huoli kasvaa siitä, että kun tilaukset ovat muutenkin maailmalla kivenkovassa, pitää päästä myyntityötä tekemään ulospäin ilman, että joutuu automaattisesti kahden viikon karanteeniin palatessaan. Tässäkin kohdennettu testaus ja pikatestien käyttöönotto olisivat keinoja.

Täysistunnoissa toistaiseksi 50 edustajan yläraja

Keväällä ja kesällä kansanedustajien määrää istuntosalissa rajoitettiin viiteenkymmeneen koronan vuoksi. Eduskuntaryhmät selvittävät parhaillaan, voidaanko edustajien määrää jo kasvattaa ilman, että terveysriskit kasvaisivat. Tiistaina asiasta on tarkoitus keskustella myös puhemiesneuvostossa.

Kesäkuun lopussa puhemiesneuvosto antoi esityksen työjärjestyksen muuttamisesta väliaikaisesti siten, että etä-äänestäminen olisi mahdollista. Esitys on käsiteltävänä perustuslakivaliokunnassa.

– Se arvioi, onko malli valiokuntaäänestyksien ja suuren salin äänestysten osalta riittävän tietoturvallinen ja onko se mahdollista toteuttaa, eduskunnan puhemies Vehviläinen kertoo.

Vielä on ratkaisematta, tehtäisiinkö äänestys puhelimella vai niin, että jokainen on työhuoneella ja osallistuu sieltä äänestämiseen vai pystyykö äänestämään omasta kodista käsin etänä.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen (kok.) mukaan etä-äänestykseen liittyy vielä monta suurta periaatteellista kysymystä, joita valiokunta arvioi. Tietoturvan varmistaminen on näistä yksi, mutta myös se, ettei luottamus demokraattista järjestelmää kohtaan vaarantuisi.

Perustuslakivaliokunta pui Haavistoa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa tällä viikolla myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikosepäilyjen käsittelyä. Perustuslakivaliokunnan jäsenillä on ollut kesätauolla perehdyttävänään yli tuhatsivuinen esitutkintamateriaali, joka liittyy Haaviston toimintaan al-Holissa olleiden suomalaisten kotiuttamisessa.

– Perustuslakivaliokunta on priorisoinut asian käsittelyä, koska kyse on ensinnäkin Haaviston oikeusturvasta ja myös erittäin painavasta asiasta. Tämä käsitellään niin nopeasti kuin pystytään, Häkkänen kertoo STT:lle.

Häkkänen on jäävännyt itsensä asian käsittelystä, koska on jäsenenä valtakunnanoikeudessa, jonne juttu päätyisi, jos syyte päätettäisiin nostaa. Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto.

---

Juttua täsmennetty kello 20.05: Puhemiesneuvosto keskustelee tiistaina edustajien määrästä salissa, mutta eduskuntaryhmiltä ei luvassa sinne lopullista esitystä, kuten aiemmasta versiosta saattoi päätellä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut