Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynti terrori-iskusta Charlie Hebdo -lehteen alkoi Ranskassa – kaikki hyökkääjät kuolivat iskuissa, syytettynä on avunannosta epäiltyjä

Pariisissa on alkanut oikeudenkäynti tammikuussa 2015 tehdystä terrori-iskusta satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan. Lehden toimitukseen hyökänneet islamistiveljekset Said ja Cherif Kouachi surmasivat 12 ihmistä, joiden joukossa oli monia lehden tunnettuja pilapiirtäjiä. Poliisi ampui hyökkääjät piirityksen päätteeksi lähellä Pariisia pari päivää myöhemmin.

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös juutalaisten Hyper Cacher -ruokakauppaan Pariisissa samoina päivinä tehtyä iskua. Siinä kuoli hyökkääjän Amedy Coulibalyn lisäksi neljä ihmistä. Coulibaly oli lisäksi ampunut yhden poliisin edellisenä päivänä.

Marraskuuhun saakka jatkuvassa oikeudenkäynnissä on syytettynä 14 henkilöä avunannosta iskuihin. Kolmea syytetään poissaolevina, ja heidän oletetaan kuolleen vuosia sitten äärijärjestö Isisin hallussa olleilla alueilla Irakissa ja Syyriassa. Varmuutta kuolemista ei kuitenkaan ole.

Syyttäjän mukaan syytetyt mahdollistivat iskut huolehtimalla muun muassa logistiikasta sekä rahojen ja aseiden hankkimisesta. Kahta syytetyistä epäillään suoranaisesta avunannosta iskuihin, josta voidaan tuomita elinkautiseen. Useimpien muiden syytteenä on terroristijärjestön kuuluminen, josta voi saada enimmillään 20 vuotta vankeutta.

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin arvioi oikeudenkäynnin alla ääri-islamilaisen terrorin uhkan olevan maassa edelleen hyvin korkea. Hänen mukaansa viranomaisilla on radikalisoituneiden islamistien seurantalistalla yli 8 000 nimeä.

Koronaepidemian aiheuttamat rajoitukset viivästyttivät oikeudenkäynnin alkamista kuukausikaupalla. Kahden puolen kuukauden aikana on määrä kuulla noin 150:tä silminnäkijää ja asiantuntijaa, myös kuolonuhrien omaisia.

"Emme piiloudu"

Charlie Hebdo -lehti julkaisi eilen uudelleen profeetta Muhammadia kuvaavat pilapiirrokset, jotka olivat suututtaneet muslimeja. Kouachin veljekset huusivat iskun yhteydessä kostavansa profeetan puolesta.

– Emme piiloudu tai anna koskaan periksi, kirjoitti lehden julkaisujohtaja ja suurin osakkeenomistaja Laurent Sourisseau pääkirjoitussivulla.

Lehden kannessa on kuvattuna kymmenkunta pilakuvaa, jotka julkaistiin ensimmäisen kerran tanskalaisessa Jyllands-Posten -lehdessä vuonna 2005 ja vuotta myöhemmin Charlie Hebdossa. Kannen keskellä on pilapiirtäjä Jean Cabutin piirtämä Muhammad-kuva. Cabut oli yksi surmansa saaneista viiden vuoden takaisessa iskussa.

– Meitä on usein tammikuun 2015 jälkeen pyydetty julkaisemaan pilakuvia Muhammadista, mutta olemme kieltäytyneet. Emme ole tehneet niin sen takia, että se olisi kiellettyä. Laki sallii sen, pääkirjoitussivulla muistutettiin.

– Olemme halunneet julkaista kuvia silloin kun siihen on hyvä syy, ja kun niiden julkaiseminen tuo lisäarvoa keskusteluun, kirjoitus jatkui.

Muun muassa Pakistanin ulkoministeriö tuomitsi lehden päätöksen julkaista Muhammad-kuvat uudestaan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan totesi, että Ranskassa sananvapauden piiriin kuuluu myös oikeus jumalanpilkkaan.

– Ranskan presidentin ei pidä koskaan arvioida toimittajan tai toimituksen journalistista valintaa, koska on olemassa lehdistönvapaus, jota perustellusti vaalitaan, Macron sanoi vierailulla Beirutissa.