Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustus: Kuopion kouluhyökkääjä oli tapahtuma-aikaan alentuneesti syyntakeinen, katuu nyt tekoaan – syyttäjän mukaan mies suunnitteli hyökkäystä yli vuoden ja otti 2 000 euron lainan sitä varten

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytetty mies katuu tekoaan ja sen seurauksia, miehen puolustus sanoo. Tilanne on muuttunut poliisikuulusteluista, joissa mies muun muassa sanoi, ettei teko vaivaa häntä juurikaan.

Asianajaja Matti Niirasen mukaan mies vaikuttaa selkeästi katuvan tekoaan sekä sitä, mitä siitä koitui toisille ihmisille ja toisaalta hänelle itselleen.

– Mitä minulle on ilmaistu poikkeaa siitä, mitä esitutkinnassa kerrottiin. Se, mihin muutos perustuu, on salassapidettävää tietoa, Niiranen sanoi STT:lle.

Käräjäsalissa Niiranen sanoi, että mies tulisi tuomita alentuneesti syyntakeisena. Miehen oikeudelle toimittamassa kirjallisessa vastauksessa sanotaan, että hänen kykynsä ymmärtää tekonsa tosiasiallinen luonne ja säädellä käyttäytymistään oli tekohetkellä merkittävästi alentunut mielenterveyden häiriön takia.

Tämän vuoksi miehen puolustus katsoo, että rangaistus tulisi määrätä lievennettyä rangaistusasteikkoa noudattaen. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, 20:stä murhan yrityksestä sekä muista syytteistä. Syytteiden käsittely alkoi tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo esitutkinnan aikana. Sen tulosta on määrä käsitellä myöhemmin käräjäistunnon aikana.

Hankki miekan ja moottorisahan

Syyttäjän mukaan mies oli suunnitellut tekoa yli vuoden. Mies oli käynyt vuotta aiemmin ampumakoulun sekä hankkinut hyökkäystä varten muun muassa moottorisahan, puukon, ilmapistoolin sekä kaljapulloja, liimaa, riepuja, bensaa ja teräketjuöljyä polttopullojen rakentamiseen, syytteissä luetellaan. Tarvikkeita varten mies otti syyttäjän mukaan 2 000 euron lainan.

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermannin yhteydessä sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa lokakuun ensimmäisenä päivänä viime vuonna. Mies kävi ihmisten kimppuun miekan kanssa. Yksi nainen kuoli ja yhdeksän muuta ihmistä haavoittui.

Ei peitellyt kasvojaan medialta

Syytetty mies piti katseensa pöydässä mutta ei peitellyt kasvojaan istunnon alussa, kun media sai lyhyen aikaa kuvata häntä. Koronamääräysten takia miehellä oli maski kasvoillaan.

Mies myöntää murhasyytteen sekä osan murhan yrityksistä. Syyttäjän mukaan hän on myös myöntänyt, että oli hakeutunut opiskelemaan Savon ammattiopistoon nimenomaisena tarkoituksenaan toteuttaa siellä koulusurma.

Syyttäjän mukaan mies oli ihannoinut ja matkinut aiempia kouluhyökkääjiä. Esitutkinnassa hyökkääjä kertoi ajatelleensa ihmisten tappamista vuodesta 2017. Hän koki epäreiluna, että muilla olivat asiat paremmin kuin hänellä, esitutkintamateriaalista selviää.

Syyttäjän mukaan mies sai koulusurma-ajatuksista elämälleen tarkoituksen.

– Ajatus tuli loppuvuodesta 2017, jolloin (syytetty) koki, että hänellä meni huonosti. Häntä harmitti niin, että häntä halutti kostaa ja näyttää muille, ettei ole mikään luuseri ja pystyy järkyttäviin tekoihin, syyttäjä Ulla Oinonen sanoi oikeudessa.

Opettajat yrittivät auttaa kuolevaa uhria

Hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen, jossa oli toistakymmentä opiskelijaa. Syytteiden mukaan miehen tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä.

Syyttäjän mukaan uhrit valikoituivat sinänsä sattumanvaraisesti. Mies oli kuitenkin valinnut tietyn luokkahuoneen kohteekseen siksi, että tiesi sen olevan niin ahdas, että uhrien on vaikea paeta sieltä.

Syytteiden mukaan mies koputti luokkahuoneen lukitulle ovelle noin kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun oppitunti oli alkanut. Mukanaan hänellä oli laukussa yli metrin pituinen miekka, jossa oli 85-senttinen, kaksipuoleinen terä, syyttäjä kertoi. Miekan mies oli tilannut netistä ja hakenut postista tekopäivän aamuna.

Hyökkäyksessä kuollut nuori nainen oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen, joka istui luokkahuoneen takaosassa. Nainen pääsi pakenemaan pahoin haavoittuneena käytävään, missä opettajat yrittivät auttaa häntä. Mies kuitenkin uhkasi opettajia miekalla, jolloin heidän oli pakko paeta. Sen jälkeen mies vielä puukotti uhria lisää.

Hyökkäyksen aikana useampi opettaja yritti puuttua tilanteeseen ja saada miehen lopettamaan. Osa opettajista myös haavoittui tilanteessa.

Tarkoitus oli sytyttää useita tulipaloja

Kun kaikki muut ihmiset olivat paenneet luokkahuoneesta, mies valeli bensaa pulpeteille ja sytytti luokassa tulipalon. Samalla mies vahingossa sytytti oman reppunsa, johon hän oli pakannut polttopulloja useamman tulipalon sytyttämistä varten, syyttäjä sanoi.

Luokkahuoneesta mies lähti etsimään lisää uhreja muualta rakennuksesta. Alemmassa kerroksessa hän kohtasi virastomestarin, jota yritti ampua ilma-aseella lähietäisyydeltä päähän.

Ase ei kuitenkaan toiminut, koska sen paineilmasäiliötä ei ollut kierretty kunnolla kiinni. Syyttäjän mukaan ase olisi toimiessaan voinut aiheuttaa uhrille hengenvaaralliset vammat.

Tämän jälkeen paikalle hälytetyt poliisit löysivät syytetyn ja käskivät tätä luopumaan aseistaan. Mies ei totellut, vaan hyökkäsi poliisien kimppuun miekan kanssa, jolloin yksi poliiseista haavoittui. Poliisi ampui lopulta miestä jalkaan.

Miestä määrä kuulla ensi viikolla

Kaikkiaan jutun käsittelyyn on varattu kahdeksan päivää. Syytettyä Joel Marinia on määrä kuulla oikeudessa ensi viikon maanantaina.

Jutun käsittely päättyy loppulausuntoihin torstaina 17. syyskuuta, ja tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.