Talouden kohentaminen vaatii Marinin mukaan todennäköisesti myös menoleikkauksia, vielä niiden aika ei kuitenkaan ole – budjettiriihi voi venyä kolmipäiväiseksi

Marinin mukaan budjettiriihessä on pöydällä poikkeuksellisen hankalia asioita. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Voimakkaasti velkaantunutta Suomen taloutta on todennäköisesti kohennettava myös menoleikkauksilla, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Sopeutuksista päättämisen aika ei hänen mukaansa ole kuitenkaan vielä ensi viikon budjettiriihessä. Marin avasi valmistautumista poikkeuksellisen vaikeaan budjettiriiheen tiistaina Politiikan toimittajien tilaisuudessa.

– Tulevina vuosina emme voi välttyä siltä, että myös jonkinlaisia sopeutustoimia olisi edessä, johtuen siitä, että Suomi kuten lukuisat muutkin maat ovat velkaantuneet erittäin voimakkaasti, Marin sanoi.

Päätöksiä tehdään hänen mukaansa kun "suhdannetilanne oikenee".

Hallitus neuvottelee alkuviikosta ensi vuoden budjetista, minkä lisäksi sen odotetaan sopivan työllisyyttä lisäävistä uudistuksista. Marin kertoo, että budjettiriihessä tehdään päätöksiä 30 000 työllisen osalta ja luodaan näkymä siitä, miten päätökset konkretisoituvat.

– Hallitus on sitoutunut siihen, että tässä budjettiriihessä tehdään päätökset ja luodaan näkymä siitä, millä tavalla 30 000 ensimmäistä päätösperäistä työpaikkaa Suomeen pitkällä aikavälillä syntyy.

Samalla päätetään Marinin mukaan siitä, kuinka paljon työllisyystavoitetta nostetaan aiemmin sovitusta 60 000 työllisestä.

Koronapandemian varjossa pidettävä hallituksen neuvottelu saattaa venyä suunniteltua pidemmäksi. Marin kertoi varanneensa kalenteristaan aikaa myös keskiviikoksi maanantain ja tiistain ohella.

Koronatoimet voisivat ylittää kehyksen

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on pitänyt esillä sitä, että sovittuun menokehykseen pitäisi palata jo ensi vuonna. Marin on samoilla linjoilla, mutta jättäisi liikkumavaraa koronamenoihin.

Hänen mukaansa koronan välittömät kustannukset, esimerkiksi testauksen kustannukset, eivät todennäköisesti mahdu sovitun kehyksen sisään ensi vuonnakaan.

– Muilta osin kehyksessä on syytä pysyä.

– Pidän tärkeänä, että meillä on uskottava talouspolitiikkaa ja uskottava kehyssääntö, mistä on syytä pitää kiinni.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut