Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Korkeasaaren vanhin eläin nukutettiin tutkimuksia varten, mutta ei enää herätetty – Euroopan iäkkäin laiskiainen Coco eli Korkeasaaressa peräti 47-vuotiaaksi

Coco-laiskiainen eli 47 vuoden ikään. Korkeasaaren eläintarha/Annika Sorjonen
Tommi Salo

Tommi Salo

Korkeasaaren vanhin eläin on kuollut. Coco-laiskiainen eli Amazonia-talossa 47 vuoden ikäiseksi.

Coco oli yksi maailman vanhimmista laiskiaisista ja vanhin sierainlaiskiainen Euroopassa.

Laiskiaismummo oli pitkän ikänsä ja laiskiaisille tyypillisen kiireettömän elämäntapansa vuoksi yksi rakastetuimmista Korkeasaaren eläimistä.

Coco syntyi noin vuonna 1973 Panaman sademetsässä, josta se päätyi Seattleen Woodland Parkin eläintarhaan. Sieltä nuori laiskiaisnaaras muutti Korkeasaareen vuonna 1985 yhdessä kolmevuotiaan Seattlessa syntyneen Dustin-uroksen kanssa.

Aluksi laiskiaisten koti oli Apinatalossa, jonka tilalle valmistui 90-luvun puolivälissä Etelä-Amerikan lajeja esittelevä Amazonia-talo. Dustinin menehdyttyä vuonna 2003 Coco on elellyt eläkevuosiaan Amazonia-talossa hoitajiensa silmäteränä.

Coco oli mieltynyt laiskiaisille epätavallisiin herkkuihin, keitettyyn perunaan ja porkkanaan. Eläintenhoitajat tarjoilivat ruuan suoraan sen suuhun, jotta vikkelämmät tarhatoverit, viimeisimpinä valkopääsakit, eivät ehtineet apajille.

Ruoka-aikoina ja yöllä Coco liikkui ketterästi oksalla ylösalaisin roikkuen. Laiskiaisten tapaan se nukkui oksistossa suurimman osan vuorokaudesta ja kävi tarpeillaan maassa vain kerran viikossa.

Tämän kesän aikana Cocon kunto heikentyi. Sillä oli ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja viime aikoina myös kipuja, joita ei voitu enää tarpeeksi helpottaa.

Laiskiainen nukutettiin keskiviikkona tutkimuksia varten. Eläimen iän, oireiden sekä tutkimuksessa tehtyjen havaintojen perusteella sitä ei enää herätetty unestaan.

Lopetettu laiskiaisvanhus tutkitaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologian osastolla.

Sen jälkeen osa laiskiaisen maallisista jäännöksistä päätyy todennäköisesti Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomukselle, jossa Cocon elämänkumppani Dustin roikkuu jo puun oksalla.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut