Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomi saa jatkaa lihan ja kalan perinteistä savustamista – Euroopan komissiolta heltisi pysyvä poikkeuslupa

Komission ratkaisun myötä Suomessa on mahdollista myydä perinteisesti savustettuja sekä palvattuja kala- ja lihatuotteita myös tulevaisuudessa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Euroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii Suomessa perinteisesti savustetun lihan ja kalan myynnin pysyvästi. Komission poikkeuslupa sallii savustetussa lihassa ja kalassa normaalia korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Komission ratkaisun myötä Suomessa on mahdollista myydä perinteisesti savustettuja sekä palvattuja kala- ja lihatuotteita myös tulevaisuudessa.

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo tiedotteessa.

Suomi haki komissiolta pysyvää poikkeuslupaa PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin perinteisellä tavalla savustetuille lihalle ja pienille kaloille sekä niistä valmistetuille tuotteille. Ministeriön mukaan lupaa haettiin, koska tällaiset tuotteet olisivat ylittäneet EU:n aiempaa tiukemmat raja-arvot. Asetusmuutos hyväksyttiin tämän vuoden helmikuussa ja se tulee nyt voimaan tarkasteluajan umpeuduttua.

Tutkimuksissa PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää. Siksi niiden pitoisuuksia elintarvikkeissa säännellään EU:ssa komission vierasaineasetuksella. PAH-yhdisteitä syntyy erityisesti suorasavustuksessa, jossa liha on samassa tilassa poltettavan puun kanssa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut