Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Koronaisku jäänee pelättyä vaimeammaksi, mutta ennusteet povaavat talouteen hidasta toipumista ja matelevaa työllisyyskasvua

Ennusteiden analyysi on sama: Ensi vuoden kasvu on yksityisen kulutuksen harteilla, kun viruspandemian tuoma epävarmuus nakertaa teollisuuden tilauskantaa ja yritysten rohkeutta investointiin. Timo Aalto / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen / STT

Maanantaina julkaistujen suhdanne-ennusteiden mukaan Suomen talouden rämpiminen voi jäädä aiempaa pelättyä lievemmäksi. Koronavirusta edeltävään tilanteeseen pääseminen ottaa kuitenkin vuosia, etenkin työllisten määrän kasvattaminen pandemiaa edeltäneisiin lukemiin.

Suomen Pankin mukaan talous supistuu tänä vuonna 4,7 prosenttia. Kesäkuussa pankki ennusti bruttokansantuotteen romahtavan seitsemän prosenttia.

Vastaavankaltaista kehitystä ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, jonka mukaan talous supistuu tänä vuonna 4,5 prosenttia. Optimismi on kasvanut 3,5 prosenttiyksikköä, sillä keväällä Etla uskoi kahdeksan prosentin syöksyyn.

– Juhlan aiheita on kuitenkin niukasti, sillä Suomen jälkisyklinen talous on kohtaamassa vaikean syksyn ja talven, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoo tiedotteessa.

Palautuminen hidasta

Etla uskoo 3,2 prosentin kasvuun ensi vuonna, kun Suomen Pankki esittää hillitympää 2,7 prosentin kasvukulmaa. Näkymät ovat heikommat kuin ne olivat keväällä.

Ennusteiden analyysi on sama: Ensi vuoden kasvu on yksityisen kulutuksen harteilla, kun viruspandemian tuoma epävarmuus nakertaa teollisuuden tilauskantaa ja yritysten rohkeutta investointiin.

Samasta syystä ulkomaankaupan näkymät säilyvät heikkoina.

Korona hävittää lopullisesti työpaikkoja

Vaikka Suomen talouden supistuminen jää eurooppalaisessa vertailussa pienimpien joukkoon, on työllisyys laskenut jyrkästi. Suomen Pankin mukaan huhti–kesäkuussa työllisiä oli keskimäärin lähes 80 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Osa koronakriisissä menetetyistä työpaikoista katoaa pysyvästi ja työllisyyden paranemista jarruttaa lisäksi sekä hitaaksi jäävä talouskasvu että edelleen jatkuva työikäisen väestön supistuminen, pankin ennusteessa todetaan.

Pankin mukaan työllisyys uhkaa heikentyä pitkäaikaisesti ja ennusteen mukaan työllisyysaste on jäämässä noin 71 prosenttiin vuonna 2022. Etla puolestaan uskoo, että työllisyysaste voisi samana vuonna kohota 72 prosenttiin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut