Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittiparlamentti keskustelee kiistellystä lakiesityksestä, joka toteutuessaan rikkoisi jo allekirjoitettua brexit-sopimusta – pääministeri Johnson syytti EU:ta tullirajan asettamisesta Britannian alueelle

Britannian parlamentin alahuoneessa keskusteltiin maanantai-iltana lakiesityksestä, joka on aiheuttanut ison kohun. Viime viikolla julkistettu esitys Britannian sisämarkkinalaista uhkaa toteutuessaan rikkoa jo allekirjoitettua EU-erosopimusta ja Britannian kansainvälisiä velvoitteita.

Britannian pääministeri Boris Johnson syytti omassa puheenvuorossaan EU:ta.

– He uhkaavat asettaa tullirajat keskelle meidän maatamme, Johnson sanoi.

Kiista koskee Pohjois-Irlantia, sillä Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluttu kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen. Erosopimuksessa sovittiin, että Pohjois-Irlanti jäisi käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita. Sen sijaan Pohjois-Irlannista muualle Britanniaan kulkevaan tavaraliikenteeseen tulisi tullimuodollisuuksia, ja tähän Britannia pyrkii uudella laillaan tuomaan muutosta.

Alahuoneen on tarkoitus äänestää esityksestä myöhään maanantai-iltana.

EU on vaatinut Britanniaa poistamaan syyskuun loppuun mennessä sisämarkkinalakiesityksestä kohdat, jotka ovat ristiriidassa brexit-sovun kanssa. EU on kertonut olevansa valmis oikeudellisiin toimiin, jos Britannia vie lakia eteenpäin tekemättä vaadittuja muutoksia.

Myös Britannian hallitus on myöntänyt, että lakihanke rikkoo kansainvälistä oikeutta "hyvin täsmällisellä ja rajatulla tavalla".

Merkittävät äänestykset vasta edessä

Jopa osa brexitiä kannattaneista kansanedustajista on arvostellut hallituksen aikeita luistaa kansainvälisistä velvoitteista. Vakavimmillaan erosopimuksen rikkominen voisi horjuttaa Pohjois-Irlannin rauhaa.

Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka suureksi lakihankkeen vastustus kasvaa vallassa olevien konservatiivien joukossa. Brittiministeri Michael Gove arvioi, että suurelta kapinalta vältyttäneen illalla.

– Luulen, että meillä on omien kansanedustajiemme tuki sekä tukea myös muista puolueista, Gove sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Tämäniltaisen keskustelun jälkeen alahuone äänestää lain etenemisestä parlamentin käsittelyssä. Lain toteutumisen kannalta merkittävämmät äänestykset ovat kuitenkin luvassa vasta myöhemmin.

Illan äänestyksen odotetaan alkavan puoliltaöin Suomen aikaa.