Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja törkeästä raiskauksesta – poliisin esitutkinta valmistui

Helsingin poliisi on saanut kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzariin, 78, kohdistuneen esitutkinnan valmiiksi. Baltzaria epäillään useasta rikoksesta, muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Poliisin esitutkinnan perusteella uhrit ovat seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2004 ja marraskuun 2019 välisenä aikana Helsingissä, Raaseporissa, Espoossa, Suonenjoella ja Kuopiossa, poliisi kertoo.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Lisäksi Baltzarin epäillään houkutelleen uhreja ensin käymään ja lopulta asumaan luonaan.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela kertoo STT:lle, että uhreja on peloteltu ja heidän riippuvaista asemaansa ja turvatonta tilaansa on käytetty hyväksi.

– Epäillään, että asianomistajat on värvätty toimintaan, heitä on majoitettu ja heidät on otettu määräysvaltaan. Kolmas elementti, mikä ihmiskauppaan liittyy, on teon tarkoitus. Tässä epäillään, että teon tarkoitus on ollut osan asianomistajien kohdalla saattaa nämä seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi ja sitten pakkotyöhön ja myös ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, Asmundela sanoo.

Baltzarin kerrotaan olleen yhteistyöhaluinen kuulusteluissa.

– Epäilty on ollut hyvin yhteistyöhaluinen, hän on auliisti kertonut oman näkemyksensä tapahtumista ja niistä olosuhteista. Toistaiseksi hänen näkemyksensä on aika kaukana siitä mitä asianomistajat ja todistajat ovat näistä tapahtumista ja olosuhteista kertoneet, Asmundela sanoo.

Baltzar otettiin kiinni asunnostaan Tammisaaressa marraskuussa 2019. Poliisin mukaan kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin muun muassa erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty esitutkinnassa todisteena.

Baltzar vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa muutama päivä kiinnioton jälkeen, ja hän on edelleen vangittuna.

"Yhteisöön liittyneet huomiota herättävän nuoria suhteessa epäillyn ikään"

Poliisin mukaan uhriksi joutuneilla on ollut elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet Baltzarille. Uhrit ovat olleet poliisin mukaan riippuvaisia Baltzarista taloudellisesti ja majoituksen suhteen. Baltzarin epäillään myös käyttäneen hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Asmundela ei osaa sanoa, onko teatteritoimintaan haettu tarkoituksella turvattomassa tilassa ja riippuvaisessa asemassa olevia nuoria.

– Tähän perimmäiseen motiiviin ja tarkoitusperiin on ulkopuolelta hyvin vaikea päästä kiinni, ne tietää tietysti vain epäilty itse. Mutta asianomistajat ovat kertoneet, että nämä heidän elämänsä haasteet ovat kyllä aika pian toimintaan liittymisestä tulleet ilmi, Asmundela sanoo.

– Tietysti ei voida spekuloida, onko tarkoitushakuisesti niitä kyselty, mutta hyvin varhaisessa vaiheessa epäillyn tietoon ovat tulleet nämä asianomistajien aikaisemmat haasteet ja sitä kautta nämä haavoittuvaisuudet, hän lisää.

Asmundela ei kommentoi, etsittiinkö toimintaan tietyn ikäisiä naisia.

– Esitutkinnassa huomiota herätti se, että ajan kuluessa on sitten entistä nuorempia olleet nämä yhteisöön liittyneet naiset. Ja tietysti huomiota herättävän nuoria suhteessa epäillyn ikään, Asmundela sanoo.

Ylipitkiä työpäiviä, perheestä erkaannuttamista ja väkivallan uhkaa

Poliisi epäilee, että asianomistajien on pitänyt Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt ovat koskeneet muun muassa uhrien pukeutumista ja ulkonäköä, syömistä, liikkumista ja yhteydenpitoa yhteisön ulkopuolelle.

Epäillään, että asianomistajat erkaannutettiin perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin.

– Esitutkinnassa on tullut ilmi, että ei ole pidetty suotavana ikään kuin siihen entiseen elämään yhteydenpitoa, eli epäillään, että on ollut rajoituksia koskien ihan sitä fyysistä liikkumista mutta myös viestintävälineiden käyttöä, Asmundela kertoo.

– Eli ihan se käytännön yhteydenpito on ollut näiden esitutkinnassa ilmitulleiden seikkojen valossa rajoitettua, ja sitä kautta tietysti se kontakti on löyhtynyt sinne entiseen elämään.

Lisäksi poliisi epäilee muun muassa, että asianomistajien koulunkäyntiä tai opiskelua on jossain määrin rajoitettu, heihin on kohdistettu väkivaltaa ja Baltzarin luona asuneiden "yhteisössä" on vallinnut niin kutsuttu pelon ilmapiiri.

– Esitutkinnassa asianomistajat ja todistajat ovat kertoneet, että väkivallan uhkaa on käytetty osin ja sitten myös ihan fyysistä väkivaltaa – tässä yhteisössä nimenomaan, Asmundela painottaa.

– Pahoinpitelyä ei epäillä kohdistuneen kaikkiin asianomistajiin, vaan osaan heistä ja vähän eri määrissä. Heidän kohtelunsa on ollut hieman erilaista.

Poliisin mukaan osalla asianomistajista on ollut työsopimus rikoksesta epäillyn Baltzarin yhdistykseen, osalla ei. Hekin, joilla on ollut työsopimus, ovat pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan Baltzarin tilille.

Epäillään, että asianomistajia velvoitettiin tekemään ylipitkiä työpäiviä korvauksetta tai ilman asianmukaista korvausta, vapaapäiviä tai lomia, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

– Asianomistajat ovat kuvanneet tämän yhteisön toimintaan liittyviä töitä. On ollut tietysti tätä kulttuurituotantoa, siihen liittyvää paperityötä, taloushallintoa, projektinhallintaa ja sen tyyppistä. Siinä asianomistajat ovat kertoneet tehneensä pitkiä päiviä. Sitten myös keskeinen osa heidän elämäänsä ovat olleet kotitaloustyöt. Ne ovat limittyneet sitten siihen muuhun, Asmundela kertoo.

Kahta uhreista epäillään myös avunannosta ihmiskauppaan

Asmundelan mukana harva uhreista on tekojen aikaan kyseenalaistanut Baltzarin luona vallinneita olosuhteita.

– Asianomistajat ovat kyllä kuvanneet, että heidän ajattelutapansa on muuttunut. Osa on tietysti jo ennen esitutkinnan aloittamista eronnut siitä yhteisöstä, mutta silloin kun siellä on asuttu, ei sitä toimintaa tai sen oikeellisuutta ole kovin moni kyseenalaistanut, Asmundela sanoo.

– Se tietysti osaltaan liittyy ihmiskaupan tunnusmerkistöön, jossa se määräysvaltaan ottaminen on hallitsevaa – varsinkin tässä tapauksessa se on ollut. Kun asuminen ja kaikki on tapahtunut yhdessä niiden sääntöjen alaisuudessa, voi sen kaiken toiminnan kyseenalaistaminen olla huomattavan vaikeaa.

Poliisin mukaan kahta ihmiskauppa- ja muiden rikosten asianomistajaa epäillään avunannosta ihmiskauppaan. Myös nämä naiset asuivat Baltzarin luona. Poliisin mukaan toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna, mutta hänet vapautettiin, kun ilmeni, että hänen itsensä epäillään joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

– Samaan aikaan heidän tosiaan epäillään olleen itse ensin ihmiskaupan uhreja ja sitten ikään kuin tulleen osaksi tätä rikoksen tekemistä. Siltä osin heitä epäillään avunannosta näihin heidän jälkeensä tulleisiin asianomistajiin, Asmundela selittää.

Asmundelan mukaan ei ole tavatonta, että ihmiskaupan uhri itsekin syyllistyy johonkin rikolliseen menettelyyn.

– Lähtökohta tietysti on, että jos se rikoksen tekeminen johtuu siitä, että he ovat olleet ihmiskaupan uhreja, niin tämmöinen rangaitsemattomuusperiaate on kyllä vallitseva. Poliisin täytyy kuitenkin pääsääntöisesti tutkia nämä asiat, ja sitten syyttäjä voi käyttää harkintavaltaa, nostaako syytteet heitä kohtaan ja tietysti tuomioistuin voi jättää tuomitsematta.

Poikkeuksellisen laajan kokonaisuuden selvittäminen on poliisin mukaan kestänyt yli vuoden. Tutkinnassa on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja sen lisäksi puhelimessa on puhutettu yli viittäkymmentä ihmistä.

Kokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18. marraskuuta.