Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Navalnyin avustajien mukaan oppositiojohtajan saama myrkky oli vesipullossa

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin vesipulloon pannulla myrkyllä, kertovat hänen avustajansa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Navalnyin tukijat ovat julkaisseet Instagramissa videon, jossa asiasta kerrotaan. Navalnyin avustajat kertovat keränneensä vesipullot ja muut tavarat talteen hotellihuoneesta heti, kun tieto oireista tuli.

Tähän saakka myrkyn on epäilty olleen teessä, jota Navalnyi joi lentoasemalla.

Navalnyi myrkytettiin Novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella. Venäjä on kiistänyt myrkytyksen.

YK:n alainen kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW vahvisti torstaina, että se on lähettänyt asiantuntijoitaan Saksaan hakemaan näytteitä myrkytyksen varmistamiseksi.

– Näiden näytteiden analyysit ovat varmistumassa, ja tulokset tullaan jakamaan Saksan viranomaisten kanssa, järjestön tiedotteessa sanottiin.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli palamassa Tomskista Siperiasta, jossa hän oli kertomassa niin sanotusta älykkäästä äänestämisestä. Siinä ääniä keskitetään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vastustajille.

Navalnyia kuljettava kone teki välilaskun Omskiin Siperiassa, missä oppositiojohtaja vietiin hoitoon. Sieltä hänet siirrettiin Berliiniin. Navalnyi oli pitkään keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa. Oppositiojohtajaa hoitavat lääkärit eivät toistaiseksi ole kertoneet, toipuuko Navalnyi täysin myrkytyksestä.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyshin mukaan oppositiojohtaja on suunnitellut palaavansa Venäjälle.