Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hidasautolaki kumotaan ennen voimaantuloaan – EU-komissio ei antanut Suomelle poikkeuslupaa

Hallitus esittää eduskunnalle, että vuonna 2018 säädetty laki kevyt- eli hidasautoista kumotaan. Laki astuisi muuten voimaan marraskuun alussa. Hidasautolakia ei ole mahdollista saattaa voimaan, koska EU-komissio ei antanut Suomelle lupaa poiketa ajokorttidirektiivistä.

Hidasautot olisivat henkilöautoja, joiden nopeus olisi rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Niiden kuljettaminen olisi sallittu 15-vuotiaille AM- eli mopokortilla.

Jos lakeja ei kumottaisi, voisi komissio käynnistää Suomea vastaan rikkomusmenettelyn, josta voisi seurata uhkasakko.

Liikenneministeriö on käynyt komission kanssa tiiviisti neuvotteluja löytääkseen tavan, jolla hidasautojen käyttöönotto olisi tullut mahdolliseksi. Komissio ei kuitenkaan taipunut, vaan kiinnitti huomiota ajokorttidirektiivin lisäksi turvallisuus- ja ympäristöongelmiin sekä markkinavaikutuksiin.

Täysin poissuljettua ei kuitenkaan ole, että hidasautoilla päästään vielä ajelemaan Suomen teille. Komission järjestää julkisen kuulemisen ajokorttidirektiivistä, joka on tarkoitus avata vielä tämän syksyn aikana. Suomi voi tässä kuulemisessa esittää omat ratkaisuehdotuksensa, joilla voidaan edistää nuorten kuljettajien turvallista liikkumista.