Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ukrainan rajalle koronarajoitusten takia jumiin jääneet juutalaiset kieltäytyvät lähtemästä pois

Osa Ukrainan ja Valko-Venäjän raja-alueella jumissa olevista pyhiinvaeltajista sanoo, ettei aio lähteä pois. Ukraina on evännyt pääsyn maahan koronavirustilanteen takia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ukrainan ja Valko-Venäjän raja-alueella oli torstaina tuhatkunta hasidijuutalaista pyhiinvaeltajaa, jotka ovat jääneet sinne jumiin koronarajoitusten takia. Osa heistä sanoo, etteivät lähde pois, vaikka Ukraina kieltää heiltä maahanpääsyn koronaan vedoten ja Israel on kehottanut kansalaisiaan palaamaan kotimaahan.

Pääasiassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Israelista tulleiden pyhiinvaeltajien tarkoituksena oli matkustaa Ukrainan keskiosassa sijaitsevaan Umanin kaupunkiin ja vierailla siellä rabbi Nachmanin haudalla. Vuonna 1810 kuollut Nachman on hasidijuutalaisten keskeisiä hahmoja.

Joka vuosi tuhannet pyhiinvaeltajat matkustavat haudalle juutalaisten uutenavuotena, jota tänä vuonna vietetään 18.–20. syyskuuta.

Tänä vuonna Ukraina on kuitenkin sulkenut rajansa koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Kun pyhiinvaeltajat yrittivät tällä viikolla saapua Ukrainaan, rajavartijat pysäyttivät heidät.

– Odotan ja rukoilen, että he avaisivat rajat, jotta saisimme etuoikeuden olla rabbimme luona. Jos Luoja suo, sanoi Jerusalemista kotoisin oleva Itsik Cohen.

Diplomaattista jännitettä Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä

Ukrainalaisviranomaisten mukaan tilanne ei ole muuttunut maanantaista, jolloin Ukrainan suljettuna olevalle rajalle alkoi kerääntyä pyhiinvaeltajia.

– He tanssivat, he laulavat, he rukoilevat, kertoi Ukrainan rajavartiolaitoksen tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

Tiedottajan mukaan tuhatkunta pyhiinvaeltajaa on Ukrainan ja Valko-Venäjän välisellä ei-kenenkään-maalla ja lisäksi Valko-Venäjän puolella on parituhatta pyhiinvaeltajaa, jotka toivovat voivansa ylittää rajan.

Valko-Venäjän rajavartiolaitoksen mukaan rajan on yrittänyt ylittää yli 1 200 ihmistä, joukossa 337 lasta.

Hasidijuutalaisten pattitilanne raja-alueella on aiheuttanut diplomaattisen jännitteen Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä. Ukrainan viranomaiset syyttivät keskiviikkona Valko-Venäjää siitä, että se oli levittänyt huhuja, joiden mukaan Ukrainan raja saattaisi olla avoinna ulkomaalaisille.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut