Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet matkustussäännöt tulivat voimaan – Suomeen voi nyt matkustaa kymmenestä Schengen-maasta rajoituksetta

Perjantain ja lauantain välisen puolenyön hetkellä astuivat voimaan uudet matkustussäännöt, joiden myötä sisärajaliikenteen valvonnasta luovutaan muun muassa Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Saksasta saapuvien matkustajien kohdalla.

Uusien sääntöjen mukaan rajavalvonnasta voidaan luopua, jos lähtömaassa ei ole todettu yli 25:tä uutta koronavirustartuntaa 100 000:ta ihmistä kohden edellisten kahden viikon aikana. Maalistat tarkastetaan viikoittain.

Rajanylitysten rajoitukset koskevat yhä useita maita. Suomeen voi nyt matkustaa kymmenestä Schengen-maasta ilman maahantulorajoituksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen liikennevalomalli auttaa seuraamaan, mistä maista Suomeen voi matkustaa ilman rajoituksia. Nyt liikennevalomallissa vihreällä merkittyihin vähäisen tartuntariskin maihin kuuluvat muun muassa Pohjoismaat Tanskaa lukuun ottamatta.

Pohjoismaiden vastaisten maarajojen valvonta päättyi

Sisärajavalvonta loppui myös Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla. Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan voi nyt ylittää kaikkialta ilman, että ylittäjiin kohdistetaan rajatarkastuksia.

– Käytännössä sisärajavalvonnan päättyminen tarkoittaa sitä, että rajavartiomiehet poistuvat rajanylityspaikoilta ja tarkastustoiminta päättyy. Ruotsista ja Norjasta voi vapaasti saapua Suomeen perjantain keskiyön jälkeen, myös maastorajan kautta, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Janne Kurvinen totesi tiedotteessa.

Kurvisen mukaan Rajavartiolaitokselle jää valmius palauttaa sisärajavalvonta tarvittaessa. Muualta maasta Lapin rajavartiostoa tukemaan saapunut rajavartiolaitoksen henkilöstö palaa omiin vartiostoihinsa.

Myös Lapin rajavartioston henkilöstö palaa tavallisiin toimipaikkoihinsa ja tehtäviinsä. Länsi- ja pohjoisrajoilla on ollut sisärajavalvonnan aikana vuorokausittain yhteensä noin 60–100 rajavartijaa.

Rajavartiolaitoksen mukaan vilkkaimpinakin viikkoina Lapin Rajan alueella liikenne oli Ruotsin rajalla noin 85 prosenttia ja Norjan rajalla noin 83 prosenttia vähäisempää kuin vuonna 2019.