Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kymmenettuhannet mielenosoittajat vaativat Thaimaan pääministerin eroa ja uudistuksia

Mielenosoitukset ovat olleet lähes päivittäisiä jo heinäkuun puolivälistä lähtien. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Jopa 30 000 ihmistä on kokoontunut lauantaina Bangkokin keskustassa osoittamaan mieltään ja vaatimaan pääministeri Prayut Chan-o-chan eroa. Mielenosoitukset ovat olleet lähes päivittäisiä jo heinäkuun puolivälistä lähtien. Niissä on vaadittu vuoden 2014 sotilasvallankaappausta johtaneen pääministerin eroa ja hallinnon uudistamista.

Osa mielenosoittajista vaatii jopa uudistuksia Thaimaan kuningashuoneen asemaan, vaikka sitä suojaavat erittäin tiukat lait majesteettirikoksista.

Thaimaan nuorisosta lähtenyt liike on saanut innoitusta Hongkongin demokratialiikkeestä. Selkeää johtoa sille ei ole muodostunut.

Tämän viikonlopun mielenosoituksien järjestäjinä toimii kuitenkin ryhmä opiskelijoita Bangkokin Thammasatin ylipistosta. Ryhmä on ollut yksi aktiivisimmista vaatimaan uudistuksia kuningashuoneen asemaan.

Thaimaassa ei ole totuttu käymään suorapuheista keskustelua monarkiasta ja kuningashuoneen omistuksista. Kuningas Maha Vajiralongkornin omaisuuden arvioidaan nousevan jopa 50 miljardiin euroon.

Opiskelijat vaativat parempaa tilinpitoa kuningashuoneen rahoista, majesteettirikoksen kieltävän lainsäädännön kumoamista ja kuninkaan pitämistä loitolla politiikasta. Viranomaiset ovat vastanneet ottamalla kiinni parikymmentä aktivistia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut