Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Münchenissä tiukennettiin koronarajoituksia kovalla kädellä– Britanniassa tartuntatahti kiihtyy vauhdilla

Saksassa Münchenissä kasvomaskin käytöstä tulee pakollista kaupungin keskeisimmillä paikoilla torstaista lähtien. Lisäksi julkisten kokoontumisten henkilöiden enimmäismäärää tullaan rajoittamaan maksimissaan kahteen perheeseen tai yhteensä viiteen ihmiseen, kertoi kaupungin pormestari Dieter Reiter maanantaina.

Münchenin koronatartuntojen määrä nousi viime viikolla niin, että kriittisenä pidetty raja 50 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti meni rikki. Tartuntaluvuksi kirjattiin 55,9.

Tartuntojen määrät ovat muuallakin Saksassa nousseet tasolle, jollaisia maassa rekisteröitiin viimeksi huhtikuussa. Luvut ovat kuitenkin vielä kaukana esimerkiksi Espanjan ja Ranskan huikeasti kohonneista tartuntaluvuista.

– Jos katsomme tilannetta muutamien tärkeimpien eurooppalaisten kumppaniemme kohdalla, huomaamme tartuntojen leviävän lähes kontrolloimattomasti. Ei ole mitään syytä uskoa, etteikö niin voisi käydä meilläkin. sanoi hallituksen edustaja Steffen Seibert.

Saksan terveysministerin Jens Spahnin mukaan maahan kaavaillaan erityisiä "kuumeklinikoita", joille hengitystieinfektion oireista kärsivät voivat mennä ja selvittää nopeasti, onko heillä tartunta. Saksa halajaa myös pikatestejä, joilla esimerkiksi hoivakotien vierailijoilta voitaisiin hetkessä selvittää, onko heillä korona.

Saksassa on kuollut koronaviruksen seurauksena vajaat 9 500 ihmistä. Miljoonaa asukasta kohti kuolleita on 113. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 62.

Britanniassa määrä kasvanut nopeasti

Britannian päivittäisten koronavirustartuntojen määrä nousee ensi kuun puoliväliin mennessä 50 000:een päivässä ilman uusia rajoituksia, varoittaa maan hallituksen tieteellinen neuvonantaja Patrick Vallance. Tämä puolestaan merkitsisi koronavirukseen liitettyjen kuolemantapausten kohoamista yli 200:aan päivässä marraskuussa.

Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja AFP.

Britannian koronavirustapausten arvioidaan tällä hetkellä kaksinkertaistuvan noin viikossa. Sunnuntaina Britanniassa raportoitiin 3 900 uutta tartuntaa.

– Haasteena on siis varmistaa, ettei kaksinkertaistuminen jatku seitsemän päivän tahtia, Vallance sanoi ja lisäsi sen vaativan nopeita toimia.

Pääministeri Boris Johnsonin johtama hallitus oli viikonloppuna koolla pohtimassa mahdollisia uusia rajoituksia epidemian hillitsemiseksi. Hallituksesta tihkuneiden tietojen mukaan valitusta linjasta on ollut erimielisyyttä, mutta pääministerin ilmoitusta uusista toimista odotetaan silti tämän viikon aikana.

Vallance ja hallituksen terveysneuvonantaja Chris Witty korostivat, ettei kyseessä ole väistämätön ennuste tilanteen kehittymisestä. Nykyinen tautitapausten kaksinkertaistuminen viikossa merkitsisi kuitenkin toteutuessaan eksponentiaalista kasvua eli nopeaa siirtymistä melko alhaisesta tartuntamäärästä korkeisiin lukemiin.

Witty myös muistutti kokemusten muista maista osoittavan, ettei epidemia jää vain jonkin tietyn ikäryhmän tai alueen riesaksi vaan koskettaa ennen pitkää kaikkia. Siksi myös tartuntojen ennaltaehkäiseminen kuuluu kaikille, hän korosti.

Uusi-Seelanti purkaa lähes kaikki koronarajoitukset - maa saattaa olla pian taas virusvapaa

Uusi-Seelanti purkaa koronaviruksen vuoksi asetetut rajoitukset lähes koko maassa.

Maan pääministeri Jacinda Ardern kertoi maanantaina paikallista aikaa, että maa siirtyy Aucklandin kaupunkia lukuun ottamatta rajoitusten alimmalle asteelle myöhään maanantaina. Guardianin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maan sisäiset rajoitukset poistetaan. Tiukennetut maahantulosäännöt ovat edelleen voimassa.

Rajoituksia lievennettiin myös Aucklandissa, jossa Uuden-Seelannin tuorein tartuntarypäs todettiin elokuussa 102 päivää sen jälkeen, kun maa oli jo kerran julistautunut vapaaksi viruksesta. Aucklandin tartuntojen lähde ei ole tiedossa.

Pääministerin mukaan tavoitteena on edelleen hävittää virus maasta.

– Terveysministeriön analyysin mukaan on viidenkymmenen prosentin mahdollisuus, että tämän kuun loppuun mennessä olemme taas hävittäneet koronaviruksen, Ardern sanoi.

Noin viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa koronavirukseen on kuollut vain 25 ihmistä.