Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Navalnyi vaatii Venäjää palauttamaan vaatteet myrkytystodisteiksi

Muutama päivä sitten Navalnyi julkaisi Instagramissa ensimmäisen päivityksen sitten sairastumisensa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi vaatii Venäjän viranomaisia palauttamaan vaatteet, jotka ovat hänen mielestään tärkeitä todisteita myrkytyksen tutkinnassa. Navalnyin mukaan hänet lähetettiin Saksaan hoitoon alastomana.

– Ottaen huomioon sen, että Novitshokia löytyi ruumiistani ja myrkytys fyysisen kontaktin kautta on erittäin todennäköistä, vaatteeni ovat tärkeitä todistuskappaleita. Vaadin, että vaatteeni palautetaan minulle huolellisesti muovipusseihin pakattuna, Navalnyi kirjoitti blogissaan.

Navalnyi ei ole yllättynyt siitä, ettei Venäjä ole aloittanut tutkintaa hänen myrkyttämisestään, vaan on vihjaillut hänen omien liittolaistensa tai länsimaiden olevan myrkytyksen takana.

– En olisi muuta odottanutkaan.

Vaimo sai ylistystä Instagramissa

Navalnyi kommentoi nyt ensimmäistä kertaa suoraan myrkyttämistään sen jälkeen kun hän sairastui viime kuussa ollessaan palaamassa Tomskista Siperiasta, jossa oli tekemässä vaalityötä opposition hyväksi. Hän mainosti niin sanottua taktista äänestämistä, joka tähtäsi Venäjän nykyhallinnon kannattajien äänisaaliin vähentämiseen aluevaaleissa.

Navalnyita kuljettanut kone teki välilaskun Omskissa, missä hänet vietiin hoitoon. Omskista hänet siirrettiin Saksaan Berliiniin, vaikka Venäjän viranomaiset yrittivät aluksi estellä siirtoa.

Navalnyi oli pitkään keinotekoisessa koomassa sekä hengityskoneessa. Hänen tilansa alkoi kuitenkin kohentua, ja muutama päivä sitten hän julkaisi Instagramissa ensimmäisen päivityksen sitten sairastumisensa.

Saksalaisen sotilaslaboratorion sekä ranskalaisen ja ruotsalaisen laboratorion mukaan oppositiojohtaja myrkytettiin Novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella.

Navalnyi kiitti Instagram-viestissään selviytymisestään myös vaimoaan Juliaa, jonka kanssa hän on ollut naimisissa 20 vuotta.

– Nyt tiedän sen kokemuksesta: rakkaus parantaa ja palauttaa elämään. Julia, sinä olet parantanut minut ja kirjattakoon se myös neurobiologian oppikirjoihin, oppositiojohtaja ylisti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut