Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Trump Yhdysvaltain yli 200 000 koronakuolemasta: "Se on valitettavaa"

Presidentin mukaan ilman hallinnon toimia kuolemia voisi olla enemmänkin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi toimittajille 200 000 koronakuoleman rajapyykin ylittymistä "valitettavaksi". Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

– Se on kamala asia eikä sitä olisi pitänyt tapahtua. Kiina antoi tämän tapahtua ja muistakaa se, Trump lisäsi median mukaan.

Hän myös huomautti, että ilman hänen hallintonsa toimia kuolemia olisi enemmän.

– Ajattelen, että jos emme olisi toimineet kunnolla ja toimineet oikein, meillä olisi 2,5 miljoonaa kuolemaa, Trump sanoi.

Guardianin mukaan Trump ei vastannut toimittajan kysymykseen siitä, miksi presidentti ei ollut aiemmin kommentoinut kuolinmäärää. Sen sijaan presidentti kysyi, oliko muilla kysymyksiä.

Guardian myös huomauttaa, että maan nykyinen koronakuolemien määrä vastaa määrällisesti 67:ää vuonna 2001 World Trade Centeriin tehtyä terrorihyökkäystä.

Trump: Koronavirus tuo mieleen "kauniin huvilan"

Presidentti puhui tiistaina paikallista aikaa vaalikampanjatilaisuudessa Pennsylvanian osavaltiossa. Guardianin mukaan hän muun muassa pilkkasi demokraattien marraskuussa järjestettävien vaalien ehdokasta Joe Bidenia maskin käytöstä.

Lisäksi hän väitti Guardianin mukaan demokraattien "yrittävän saada maan koronaluvut näyttämään pahalta" asettamalla koronarajoituksia. Brittilehden mukaan hänen onnistui yllyttää tapahtuman yleisö buuaamaan Pennsylvanian kuvernöörille, koska hän oli ottanut osavaltiossaan käyttöön kansanterveystoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Guardianin mukaan Trump myös kertoi käyttäneensä rasistiseksi miellettyä "Kiina-virus"-termiä, koska sana koronavirus muistuttaa häntä itseään Italiasta ja tuo hänen mieleensä "kauniin huvilan".

200 000 viruskuoleman rajapyykki rikkoutui tiistaina

Yhdysvalloissa meni tiistaina rikki 200 000 viruskuoleman virstanpylväs. Maassa oli vahvistettu baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan lähes 6,9 miljoonaa koronavirustartuntaa Suomen aikaa keskiviikkoiltapäivään mennessä.

Yhdysvalloissa on vahvistettu määrällisesti eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Maailmanlaajuisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia on Yhdysvaltain jälkeen todettu Brasiliassa ja Intiassa. Brasiliassa koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu yli 138 000, kun taas Intiassa vastaava luku on noin 90 000.

Tartuntoja Intiassa sen sijaan on Brasiliaa enemmän. Intiassa on varmistettu yhteensä yli 5,6 miljoonaa tartuntaa ja Brasiliassa lähes 4,6 miljoonaa. Miljoonan tartunnan rajapyykin on ylittänyt Johns Hopkinsin mukaan tähän mennessä myös Venäjä.

USA:ssa kirjattu miljoonaa asukasta kohden 620 koronakuolemaa

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 21 418 korontartuntaa ja kirjattu 620 koronakuolemaa. Brasiliassa vastaavat suhdeluvut ovat 21 584 ja 649.

Yli 1,3 miljardin asukkaan Intiassa väkilukuun suhteutettujen tartuntojen ja kuolemien määrä on muuta kärkikolmikkoa huomattavasti pienempi. Tartuntoja on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 4 096 ja koronakuolemia kirjattu yhteensä 65.

Väkilukuun suhteutettuja tartuntoja on Yhdysvaltoja ja Brasiliaa enemmän muun muassa Israelissa, Chilessä, Perussa ja Panamassa. Kaikkein eniten väkilukuun suhteutettuja tartuntoja on Worldometerin mukaan Qatarissa. Persianlahden maassa on varmistettu miljoonaa asukasta kohden yli 44 000 tartuntaa.

Koronakuolemien osalta Worldometerin listan synkällä huipulla on minivaltio San Marino. Suuremmista maista Brasilian ja Yhdysvaltojen edelle menevät muun muassa Bolivia, Espanja, Belgia ja Peru.

Esimerkiksi listalla toisena olevassa Perussa on kirjattu Worldometerin mukaan 955 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 1 676 tartuntaa ja kirjattu 62 koronakuolemaa.