Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisviranomainen: Osa valtavassa tietovuodossa paljastuneista rahansiirroista on johtanut rikostutkintoihin ja jopa tuomioihin

Venäjän rahaliikennettä valvova Rosfinmonitoring kertoi torstaina tarkastaneensa itsenäisesti epäilyttävät rahansiirrot, jotka tuotiin tuoreeltaan esille kansainvälistä pankkitoimintaa käsittelevässä tutkinnassa.

Epäilyttävä rahaliikenne liittyy mittavaan tietovuotoon, joka koskee noin 1 800 miljardin euron epäilyttäviä rahansiirtoja vuosina 2000–2017. Kansainvälisessä vuotoa tutkineessa toimittajaryhmässä ICIJ:ssä on Suomesta mukana Ylen MOT. Kaikkiaan verkostossa on mukana 110 tiedotusvälinettä 88 maasta.

Rosfinmonitoring kertoi venäläiselle RBK-talousuutisportaalille, että se on käynyt jo muiden venäläisten rahanpesun vastaisten toimijoiden kanssa osan tutkinnassa esille tuoduista tapauksista läpi sekä todentanut ne.

Venäläisviranomaisen mukaan kaikki tutkinnassa esille tuodut tapaukset eivät ole olleet laittomia. Rosfinmonitoring kertoi RBK:lle, että osa tutkinnan paljastamista tiedoista on kuitenkin toiminut pohjana rikostutkinnoille, joista osa on johtanut tuomioihinkin.

Rosfinmonitoring ei kuitenkaan esittänyt mitään esimerkkejä väitteidensä tukemiseksi. Viranomainen perusteli tätä Venäjän lainsäädännöllä.

Raportissa mainitaan useita venäläisoligarkkeja

Pankkien papereiksi nimetty tietovuoto koostuu ilmoituksista, joita pankit ovat tehneet Yhdysvaltain rahaliikennettä valvovalle FinCEN-viranomaiselle. Pankit ovat velvollisia ilmoittamaan epäillyistä rahanpesutapauksista.

FinCENin tiedoissa on mainittu myös muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen, venäläismiljardööri Arkadi Rotenberg. Miljardööri on kiistänyt käyttäneensä Barclays -pankkia rahanpesuun ja pakotteiden kiertämiseen.

Myös monet muut venäläiset oligarkit ovat päätyneet raporttiin. Listalla ovat muun muassa Oleg Deripaska ja Alisher Usmanov.

Tietovuodosta Suomessa alkujaan sunnuntaina kertonut Yle sanoi suomalaispankki Nordean olleen ainoa aineistossa näkyvästi mukana ollut suomalaispankki.

Lisäksi valtion kaivosyhtiö Terrafamen yhteistyökumppani Trafigura on ollut monesti rahanpesututkijoiden kiinnostuksen kohteena, selviää aineistosta.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 21.08: Poistettu maininta, jonka mukaan Oleg Deripaskaa ja Alisher Usmanovia syytettiin rahan pesusta länsimaisten pakotteiden kiertämiseksi. AFP korjasi aiempia tietojaan ja kertoi, ettei Usmanoville ole asetettu pakotteita.