Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marinin kommentit yritysten yhteiskuntavastuusta saavat kritiikkiä – Perheyritysten liitto: "Sanat särähtivät korvaan"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommentit yritysten yhteiskuntavastuusta ovat keränneet voimakasta kritiikkiä. Marin peräänkuulutti yrityksiltä vastuullisuutta Talouselämä-lehden haastattelussa perjantaina.

– Nyt punnitaan, löytyykö yhteiskuntavastuuta vai eikö sitä löydy, Marin sanoi.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että vahvalle hyvinvointivaltiolle ja julkiselle sektorille on tarvetta tulevaisuudessakin.

– Emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, Marin jatkoi.

Marinin kommentteihin tarttui perjantaina muun muassa Perheyritysten liitto, jonka mukaan pääministerin "sanat särähtivät korvaan ja tuntuivat pahalta".

– Me perheyritysten kanssa päivittäin ammatiksemme työskentelevät olemme saaneet koronakriisin aikana aivan eri kuvan yritysten vastuunkannosta, Perheyritysten liitto sanoi tiedotteessaan.

Liiton mukaan tässä tilanteessa poliittisen johdon huomauttelu vastuunkannosta ennemminkin turhauttaa kuin vaikuttaa yritysten päätöksentekoon.

– Orastava epäluottamuksen ja keskinäisen syyttelyn ilmapiiri ei saa vahvistua. Näpäyttely ei johda mihinkään, liitto sanoi.

Marin Talouselämälle: Sulkemisuutisia todennäköisesti vielä lisää

Keskustelu yritysten yhteiskuntavastuusta roihahti sen jälkeen, kun metsäyhtiö UPM ilmoitti aikovansa sulkea Kaipolan paperitehtaan Jämsässä.

Polttoainevalmistaja Neste puolestaan suunnittelee lopettavansa tuotannon Naantalin jalostamollaan, ja Scania on sulkemassa bussikoritehtaansa Lahdessa.

Marin sanoi Talouselämälle, että sulkemisuutisia tulee todennäköisesti vielä muualtakin. Hänen mukaansa silloin on tärkeää, että valtio tulee alueiden ja ihmisten tueksi.

– Hyvä pääministeri, sosiaaliturva on valtion, ei yritysten tehtävä. Jos täällä ei kannata yrittää, on hyvinvointivaltiolla edessään suuria pulmia. Sen pitäisi olla maan hallituksen keskeisin murhe, tviittasi oppositiopuolue kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki.

Pääministeri toivoo suuryrityksiltä vastuunkantoa

Perjantaina iltapäivällä Marin avasi ajatteluaan yhteiskuntavastuusta vielä Twitterissä .

– Pääministerinä tietenkin toivon, että suuret yritykset, joilla on vahvat taloudelliset edellytykset kantaisivat yhteiskuntavastuuta kriisin keskellä. Yhtä lailla valtio on tukenut yrityksiä mittavasti, jotta selviäisimme kriisistä yhdessä, Marin kirjoitti.

Marin sanoi kysyvänsä yritysten yhteiskuntavastuun perään, koska tilanne on vakava eikä kriisistä selvitä vain valtion voimin.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi huomautti, ettei Marin viestiketjussaan pohtinut, mitä valtio voisi tehdä ja mikä on valtion vastuu kilpailukyvystä.

– Kaipolan ja Naantalin sulkemiset ovat surullisia, mutta suurempi kysymys on, minne UPM ja Neste investoivat seuraavaksi kaikkein moderneimpien tuotteidensa tuotannon, Romakkaniemi tviittasi.