Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisradion toimitusjohtajan ystävä ja hallituksen ex-jäsen selvittää Ylen riippumattomuutta – Professori: Valinta voi herättää tiedotuspoliittisia kysymyksiä

Ex-päätoimittaja Juhani Pekkalan valinta tekemään selvitystä Ylen journalistisesta riippumattomuudesta voi nostattaa kysymyksiä selvityksen luotettavuudesta, arvioi rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Uutissuomalaiselle.

Ylen hallitus valitsi Pekkalan sekä pitkän uran valtionhallinnossa ja politiikassa tehneen Hannele Pokan riippumattomuusselvityksen tekijöiksi tällä viikolla.

Pekkalan valinta on herättänyt kysymyksiä, sillä hän on istunut Ylen hallituksessa 2008–2012. Lisäksi Pekkalaa kuvataan Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan pitkäaikaiseksi ystäväksi ja työtoveriksi MTV3:n toimituksesta. Tolvasen mukaan Pekkalan valinnassa ei ole juridisesti moitittavaa, mutta se voi näyttää tiedotuspoliittisesti pulmalliselta.

Uutissuomalainen kysyi Pekkalan ja Pokan valinnasta Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmssonilta. Hänen mukaansa hallitus halusi ratkaisun, jossa toisella selvityshenkilöllä on laajaa mediakokemusta ja toisella juridista ja hallinnollista osaamista.

Pekkala itse katsoo olevansa riippumaton selvitysmiehen tehtävään. Hän toteaa, etteivät he Pokan kanssa selvitä Ylen asemaa, rahoitusta tai ohjelmien laadukkuutta.