Hallituspuolue RKP ei hyväksy soten rahoitusmallia – Henriksson: Johtaisi monissa maakunnissa leikkauksiin

Puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan RKP ei hyväksy sote-esityksen rahoitusta sellaisenaan. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Henrietta Nyberg / STT

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sai lauantaina pyyhkeitä hallituspuolue RKP:lta. Puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue ei hyväksy sote-esityksen rahoitusta sellaisenaan.

– RKP ei voi hyväksyä mallia, joka monissa maakunnissa johtaisi leikkauksiin terveyden- ja sairaanhoitoon, Henriksson sanoi puoluekokouksessa lauantaina.

Puheenjohtajaksi jatkokaudelle kokouksessa valittu Henriksson korosti puheessaan suomalaisten oikeutta terveyden-, sairauden- ja vanhustenhoitoon.

Uuden sote-esityksen lausuntokierros päättyi perjantaina. Se sai tiukkaa palautetta ja lukuisia korjaustoiveita.

Myös oppositiopuolue kokoomus totesi, ettei enää voi vaieta sotesta, vaikka vuosi sitten päättikin olla hetken siitä hiljaa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että uudistuksen läpimeno olisi katastrofi niin suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kuin kuntien tulevaisuuden kannalta.

– Lausuntopalaute on karmeaa luettavaa, Orpo sanoi puheessaan puoluevaltuustossa lauantaina.

Hänestä malli ei tällaisenaan vähennä kustannuksia eikä paranna hoitoon pääsyä. Keskeisimmät syyt ovat yksityisen ja kolmannen sektorin toiminnan hyvin laaja rajoittaminen sekä rahoitusmallin puutteet.

– Mitä huonommin hoidat ihmisiä, sitä enemmän rahaa saat, hän tulkitsi hallituksen esitystä.

Ohisalo: Nyt on huonoin hetki lomauttaa tai irtisanoa

Vihreät ja kokoomus ajautuivat lauantaina vastakkain kunnallispolitiikasta. Vihreät aloitti lauantaina kaksipäiväisen puoluevaltuuskunnan kokouksen, jonka avauspuheessa vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kritisoi etenkin kokoomuslaisia kuntapäättäjiä, jotka monessa kunnassa ajavat leikkauksia keskeisistä palveluista. Vihreiden mukaan nyt on huonoin mahdollinen hetki lomauttaa tai irtisanoa esimerkiksi opettajia.

– Monessa paikassa erityisesti kokoomuslaisten päättäjien sormet syyhyävät leikkauslistojen parissa, Ohisalo sanoi.

Hän nosti esimerkkinä monien kuntien joukosta Espoon, jossa toissa viikolla kokoomuslaisen johdon konsultilta tilatussa selvityksessä esitettiin rajuja leikkauksia.

– Pois joutaisivat lähikirjastot, kirjastoauto, pienet ryhmäkoot päiväkodeissa, pienet koululuokat, koulujen erikoispainotukset, Ohisalo listasi.

Espoon palvelut olivat selvityksen mukaan liian laadukkaita.

– Siis liian laadukkaita, miettikää, Ohisalo jyrähti.

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos syytti Ohisaloa virheellisen tiedon levittämisestä. Hänen mielestään väitteet siitä, että Espoossa ei korotettaisi veroja, leikattaisiin koulujen painotuksista tai kasvatettaisiin ryhmäkokoja, eivät pidä paikkaansa.

– Vihreiden pelko kuntavaalitappiosta on ilmeisesti niin kova, että puolueen puheenjohtajan suulla täytyy vääristellä kunnallispoliittisia kysymyksiä, Vuornos totesi puheen jälkeen tiedotteessa.

Kokoomus jättäisi yhteisöveron kuntaosuuden pysyvästi korkeammalle

Ohisalo kritisoi kokoomusta siitä, ettei se pidä veronkorotuksia vaihtoehtona edes silloin, kun eletään aivan poikkeuksellisia aikoja kuten nyt koronakriisin vuoksi. Vihreiden näkemyksen mukaan verojen korottaminen ei saa olla itsetarkoitus, mutta joskus se on välttämätöntä, jotta tarvittavat palvelut voidaan turvata.

Hän muistuttaa, että tälläkin hetkellä 68 kunnassa ovat käynnissä opetushenkilöstön lomautukset tai irtisanomiset.

– Nyt ei ole oikea hetki jättää lapsia tuuliajolle ja päästää oppimiseroja repeämään.

Kokoomuksen Vuornoksen mukaan vihreiden ainoa ratkaisu on palkkaverotuksen kiristäminen.

Orpo sanoi puheessaan, että kokoomus olisi valmis jättämään yhteisöveron kuntaosuuden pysyvästi korkeammalle tasolle ja selvittämään, voisiko osan pääomatuloverojen kertymästä jättää maksajan kotikuntaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut