Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otkes: Amorellan reitiltä löytyi "kovaa luonnonmateriaalia" – Väylävirasto arvelee, että kyse on lohkareesta

Reilu viikko sitten karille ajaneen Viking Linen Amorella-aluksen reitin pohjasta on löytynyt kovaa luonnonmateriaalia, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle. Merivoimat kuvansi väyläaluetta viikonloppuna virka-apuna Otkesille.

Koska löydöksellä saattoi olla rooli Amorellan pohjakosketuksessa ja se saattaa vaikuttaa väylän turvalliseen käyttöön, Otkes ilmoitti asiasta Väylävirastolle ja alusliikennepalvelusta vastaavalle VTS-keskukselle. Väyläviraston meriväyläyksikön päällikkö Simo Kerkelä kertoo, että kyseessä on Merivoimilta saadun materiaalin perusteella noin neljä metriä pitkä ja 1,5–2 metriä korkea lohkare.

Ensimmäisenä lohkareesta uutisoi Demokra atti .

Amorellalla oli pohjakosketuksen sattuessa noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. Henkilövahinkoja osumassa ei tullut.

Tutkimukset jatkuvat tankoharalla

Väyläviraston Kerkelän mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, onko lohkare väylän alueella vai sen ulkopuolella. Tiedossa ei ole, miten ja milloin lohkare on paikkansa löytänyt. Kerkelä huomauttaa, että vanhojen rekisteritietojen perusteella lohkaretta ei pitäisi meressä olla.

Pois suljettua ei Kerkelän mukaan ole, että lohkare olisi voinut liikkua Amorellan pohjakosketuksen yhteydessä, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

Viime viikolla Väylävirasto teki onnettomuusalueella luotausmittauksia. Tällä viikolla alueelle on menossa vesiväylätutkimuksissa tankohara eli mekaaninen lautta, jonka pohjassa on tiettyyn syvyyteen ulottuva tanko.

– Tankoharalla halutaan varmistaa, että kaikki on kunnossa, Kerkelä sanoi aamulla.

Kerkelä kertoo, että väylä on tällä tietoa suljettuna keskiviikkoon puoleenpäivään asti. Sulkua voidaan tarvittaessa jatkaa, jos tilanne sitä edellyttää.

– Nyt näyttää, että asia saadaan tiistain aikana selvitettyä, ja sitten tehdään päätökset.

VTS Finlandin viestinnästä kerrotaan, ettei asiaa vielä kommentoida kesken tutkinnan.