Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Macron valmis tapaamaan Valko-Venäjän oppositiojohtajan Liettuassa

Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on pyytänyt presidentti Macronia toimimaan välittäjänä Valko-Venäjän kriisissä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on valmis keskustelemaan Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan kanssa, kertoi Ranskan hallituksen edustaja maanantaina.

Macron tapaa Tsihanouskajan tiistaina käydessään Liettuassa, kertoi Macronin kanslia. Tsihanouskaja on pyytänyt Macronia toimimaan välittäjänä kriisissä.

– Valko-Venäjällä on kyse autoritaarisesta hallinnosta, joka on kykenemätön hyväksymään demokratian logiikkaa, perusteli Gabriel Attal.

Opposition presidenttiehdokkaana ollut Tsihanouskaja pakotettiin pakenemaan Liettuaan vaalien jälkeen viime kuussa.

Valko-Venäjällä on ollut suuria mielenosoituksia viime kuun presidentinvaaleista lähtien. Vaaleja on on väitetty vilpillisiksi. Presidentiksi julistautui Aljaksandr Lukashenka, joka on johtanut maata itsevaltaisesti 26 vuotta. EU ja useat sen jäsenmaat eivät tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän lailliseksi presidentiksi.

Nobel-voittaja Aleksijevitsh lähti Valko-Venäjältä Saksaan hoidettavaksi

Vuoden 2015 Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja Svjatlana Aleksijevitsh on poistunut kotimaastaan Valko-Venäjältä Saksaan hoidettavaksi. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle Aleksijevitshin ystävä Marija Voiteshonok. Voiteshonokin mukaan Aleksijevitshin Saksan matka oli suunniteltu ennakkoon.

– Hän palaa Valko-Venäjälle kuukauden kuluttua. Hän ei lopeta toimintaansa opposition koordinaationeuvoston jäsenenä, Voiteshonok sanoi.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat painostaneet Aleksijevitshiä, sillä hän on tukenut oppositiota elokuun alkupuolella pidettyjen presidentinvaalien jälkeisissä mielenosoituksissa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut