Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolarin kunnanvaltuusto erotti kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan – syytetty epäasiallisesta käytöksestä sekä tehtäviensä laiminlyönnistä

Lapissa Kolarin kunnanvaltuusto on päättänyt erottaa kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan, tiedottaa Kolarin kunta.

Erottamisesta äänestettiin keskiviikkona kunnanvaltuuston kokouksessa. Päätös tehtiin äänin 13–8.

Tikkalan erottamista esitti kunnanhallitus, joka päätti asiasta viime viikolla äänin 4–3. Erottamisen syiksi on kerrottu virkatehtävien laiminlyönti ja epäasiallinen työkäyttäytyminen.

Tikkalan työsuhde päättyy kuukauden irtisanomisajan jälkeen. Hänellä ei ole irtisanomisaikana työntekovelvoitetta.

Tikkala on toiminut Kolarin kunnanjohtajana tammikuusta 2019 lähtien.

Kesäkuussa kirjallinen varoitus - kunnanhallituksen mukaan moitittava toiminta jatkui

Tikkalalle annettiin 11. kesäkuuta kirjallinen varoitus toiminnastaan. Kunnanvaltuuston mukaan Tikkala jatkoi varoituksesta huolimatta "epäasiallista käytöstään ja virkatehtävien laiminlyöntiä".

Kunnanhallituksen viimeviikkoisen kokouksen pöytäkirjan mukaan Tikkalan toimintatapoihin on kuulunut uhkailu ja vihjailu sekä lain ja kunnanhallituksen hyväksymien ohjeistusten vastainen toiminta asioiden hoidossa.

Tikkala ei ole kesäkuisen varoituksen jälkeen muun muassa osallistunut hänelle kuuluneisiin kokouksiin, pöytäkirjassa kerrotaan. Lisäksi toimittajat ja yhteistyökumppanit ovat kertoneet, etteivät ole saaneet häneen yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse, joissakin tapauksissa marraskuusta lähtien.

Epäselvyyksiä siitä, onko kunnanjohtaja töissä vai ei, on kuluneen 1,5 vuoden aikana ollut useita kertoja, kunnanhallituksen perusteluissa kerrotaan.

Eri edustajat Kolarin kunnassa kertovat myös Tikkalan puhuneen epäasiallisesti ja esittäneen perättömiä väitteitä. Useat työntekijät ovat kertoneet kokeneensa työilmapiirin heikentyneen Tikkalan toiminnan ja tämän antamien lausuntojen takia.

Tikkala on kiistänyt syytökset

Syyskuun alussa kunnassa pidettiin kuulemistilaisuus, jonka Tikkala pyysi järjestettävän kirjallisesti.

Kirjallisessa vastineessaan hän katsoo hoitaneensa kunnanjohtajan tehtävät asianmukaisesti ja huolellisesti johtajasopimuksen ehtoja, kunnan hallintosääntöä ja voimassa olevia lakeja ja säännöksiä noudattaen.

Hänen mukaansa kunnalla ole asiallisia perusteita antaa hänelle varoitusta eikä perusteita irtisanoa häntä.

Tikkala on kiistänyt uhkailun, vihjailun ja epäasiallisen käytöksen. Hänen mukaansa väite lain ja kunnanhallituksen hyväksymän ohjeistuksen vastaisesta toiminnasta ei pidä paikkaansa.

STT ei tavoittanut Tikkalaa kommentoimaan asiaa.