Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Matkailu- ja ravintola-alalle syntyi työehtosopimus, palkkaneuvottelut siirrettiin ensi vuoteen

Osapuolina ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja ravintolapalvelut. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluille on syntynyt työehtosopimus.

Toimialan epävarmoista tulevaisuudennäkymistä johtuen palkkaneuvottelut käydään kuitenkin erikseen ensi vuoden tammikuussa ja syyskuussa. Jos neuvotteluissa ei päästä sopuun, työehtosopimus päättyy.

Osapuolina ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja ravintolapalvelut. Uusi työehtosopimus on voimassa tästä päivästä maaliskuun loppuun vuonna 2022. Sopimuksen piirissä on 85 000 työntekijää.

Työehtosopimusneuvottelut käytiin osapuolien mukaan apeissa tunnelmissa. Koronakriisin tuomat matkustus-, kokoontumis- ja ravintolatoiminnan rajoitukset, etätyösuositus ja etäopiskelu ovat iskeneet matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa, että hallituksen tiistaina päättämät ravintolatoiminnan rajoitukset veivät viimeisenkin mahdollisuuden edes pieneen palkankorotukseen.

– Olen pahoillani siitä, että alamme yritykset eivät pystyneet korottamaan työntekijöiden eikä esimiesten palkkoja tässä tilanteessa. Alamme liiketoiminnan näkymät ovat sumeat, hän sanoi.

Koronapoikkeuksia työvuorolistoihin

PAM ja MaRa sopivat myös poikkeusmääräyksistä koronan takia, ja ne ovat voimassa ensi maaliskuun loppuun. Niiden mukaan paikallisesti voidaan sopia siitä, että työntekijöiden ja esimiesten työvuorolista voidaan julkaista viikon ilmoitusajalla viikoksi tai kahdeksi kerrallaan, jos työvoimatarvetta on poikkeuksellisen vaikea ennakoida koronaepidemiasta johtuen.

Tämän lisäksi tilanteessa, jossa viranomaiset määräävät uusia rajoituksia, voi työnantaja välttämättömästä syystä muuttaa työvuorolistaa, ellei muuta työtä ole tarjolla. Puuttumaan jääneet tunnit tarjotaan myöhemmin, kun se on mahdollista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut