Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi. Metsäteollisuus ry:n hallitus päätti asiasta tänään, kertoi hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä tiedotustilaisuudessa.
– Sääntömuutoksen jälkeen Metsäteollisuus ry ei enää neuvottele työehdoista, Hämälä sanoi.
Hämälän mukaan toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta. Metsäteollisuus ry vastaa voimassa oleviin työehtosopimuksiin liittyvistä velvoitteista ja jäsenneuvonnasta työehtosopimusten päättymiseen saakka.
Hämälän mukaan sopimukset päättyvät aikaisintaan ensi vuoden lopussa ja viimeisimmät 2022 lopussa.
– Muutos toteutetaan tämän siirtymäkauden aikana, jotta yrityksillä ja henkilöstöllä on riittävä aika valmistautua tähän uuteen neuvottelumalliin.
Jokainen yritys luo yrityskohtaiset neuvottelukäytännöt itse. Hämälän mukaan yritykset kunnioittavat ammattiyhdistysliikkeen oikeutta sopia ja ay-liikkeen jäsenten oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan.
– Muutoksen myötä vastuu palkoista ja työehdoista sopimisesta siirtyy sinne, missä on myös vastuu liiketoiminnan kehittämisestä, yrityksiin ja yritysten henkilöstölle eri puolelle Suomea.
Tarvittavat muutokset yhdistyksen sääntöihin valmistellaan yhdistyksen 25. marraskuuta pidettävän syyskokouksen päätettäväksi, jossa hallituksen linjaus toteutetaan.
Metsäteollisuudella on Suomessa yli 150 tehdasta ja arvoketjuineen noin 140 000 työntekijää.
Ei reaktio nykytilanteeseen
Kysymykseen, miksi juuri nyt, Hämälä vastasi, että paikallisen sopimisen uudistaminen ei ole lähtenyt Metsäteollisuuden jo vuosia haluamalla tavalla käyntiin.
– Tässä ei ole pyrkimystä laskea palkkoja, vaan tämä on pyrkimys parantaa kilpailukykyä. Se millä keinoilla kilpailukykyä parannetaan ratkaistaan yrityksissä ja työpaikoilla niissä yrityskohtaisissa paikallisissa neuvotteluissa.
Hämälän mukaan uudistus ei ole reaktio tämän hetken tilanteeseen tai poliittiseen ilmapiiriin. Hänen mukaansa se lähtee Metsäteollisuuden monta vuotta sitten julkaisemasta strategisesta tavoitteesta siirtyä kohden paikallista sopimista.
Metsäteollisuus ry erosi työnantajia edustavasta Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) neljä vuotta sitten.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi uutista lyhyesti Twitterissä sanomalla, että EK:n tavoitteena on lisätä eri tavoin paikallista sopimista työpaikoilla.
– Metsäteollisuus julkisti tänään oman ratkaisunsa siitä, miten se työmarkkinoita ja kilpailukykyä haluaa uudistaa, Häkämies tviittasi.
"Ehdin jo toivoa, että on olemassa aitoa yhteishenkeä"
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitukselle ei välitetty ennakkotietoa siitä, että Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta.
Marin kertoo Twitterissä tavanneensa Metsäteollisuuden edustajia syyskuun alussa, mutta tapaamisessa ennakkotietoa irtautumisesta ei välitetty.
Marin kertoo tavanneensa viime viikolla myös työntekijöitä edustavan Paperiliiton Vanhalan.
– Tuon tapaamisen perusteella ehdin jo toivoa, että on löytymässä aitoa yhteishenkeä isänmaan puolesta kriisin keskellä. Metsäteollisuuden tämänpäiväinen ilmoitus kertoo varsin toisenlaista viestiä, pääministeri sanoi Twitterissä torstaina.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen puolestaan kuvaa Metsäteollisuus ratkaisua rohkeaksi ja oikeaksi. Avaus on hänen mukaansa merkittävä ja muuttaa Suomen työmarkkinoita.
Pentikäisen mukaan linjaus on suuri askel kohti yritys- ja työpaikkakohtaista sopimista ja vähentää ammattiliittojen valtaa.
– Tällä tiellä tarvitaan lisää toimia. Toivotaan, että Metsäteollisuus saa seuraa.