Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK:n Elorannan mukaan ay-liike voi vielä estää Metsäteollisuuden aikeet – "Tanssiin tarvitaan aina kaksi"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei pidä vielä kirkossa kuulutettuna, että Metsäteollisuus ry:n ratkaisu työehtosopimusneuvotteluiden ulkopuolelle jättäytymisestä toteutuu sellaisenaan. Hän vihjaisee, että viime kädessä ammattiyhdistysliike voi estää aikeet painostusvoimallaan. Eloranta huomauttaa, että tanssiin tarvitaan aina kaksi varsinkin alalla, jossa järjestäytymisaste on erittäin korkea.

– Tämä ei ole puheenvuoro sen puolesta, että näin tapahtuu, mutta näinhän tämä on historiassa mennyt. Nyt ollaan taas yhdessä historiallisessa nikamassa ja jää nähtäväksi, miten tämä järjestyy.

Yrityskohtaiset työehtosopimukset eivät ole tavattomia. Niitä on monella toimialalla, mutta se, että koko sopimusala häviää on Elorannan mukaan uusi ja tuntematon tilanne.

Metsäteollisuus ry kertoi torstaina, että neuvottelut työehdoista siirretään alan yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi, eikä Metsäteollisuus enää neuvottele työehdoista sopijaosapuolena nykyisten sopimusten päätyttyä.

Elorannan mukaan Metsäteollisuuden tavoittelema paikallinen sopiminen on eri kuvio kuin se, mistä kolmikantaisessa paikallisen sopimisen työryhmässä yritetään päästä sopuun.

Myös hallitus haluaa edistää paikallista sopimista, mutta niin, että se tehdään työ- ja virkaehtosopimusten pohjalta.

– On erittäin suuri työ, jos joka pajalla sorvataan oma sopimus. Yhtenä syynä sen takia sopiminen on aikanaan viety liittotasolle, ettei jokaisen tarvitse omassa nurkassaan miettiä.

Hyppy tuntemattomaan

Elorannan mukaan esimerkiksi työaikalainsäädännössä on kohtia, joista saavat sopia toisin vain valtakunnalliset työehtosopimuspuolet.

– Kun Metsäteollisuus vie sopimisen yritystasolle, heiltä häviää tietyt sopimisen mahdollisuudet, joita heillä nyt on ollut valtakunnallisen työehtosopimuksen vuoksi.

Eloranta uumoilee, että vaikka Metsäteollisuuden avausta on hehkutettu, ei sille ole heti seuraajia tulossa.

– Tämä on myös Metsäteollisuudelle täysin hyppy tuntemattomaan, hän arvioi.

Tunnelma sähköistyi Teknologiateollisuudessa

Toinen suuri vientialojen työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ei ainakaan suoraa päätä ole seuraamassa Metsäteollisuuden viitoittamalla tiellä.

– Teknologiateollisuus on toistaiseksi luottanut siihen, että pystymme kehittämään työmarkkinajärjestelmää paikalliseen suuntaan nykyisen työehtosopimusjärjestelmän kautta, sanoo työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Hänen mukaansa Metsäteollisuuden ilmoitus kuitenkin sähköisti tunnelmaa ja eri tahot pohtivat nyt, mitä tämä vaikuttaa työmarkkinoihin ja kenties omiinkin tekemisiin.

– Tämä tuli yllätyksenä. Emme tienneet tästä etukäteen. Päätös on ymmärrettävä ja tavoite tärkeä, mutta ilmoituksesta on niin lyhyt aika vielä, että ihan mahdoton tässä ja nyt sanoa mitä tapahtuu, mutta keskustelu aiheesta varmasti kiihtyy.

Teknologiateollisuuden työehtosopimukset tarjoavat paljon paikallisen sopimisen mahdollisuuksia jo tällä hetkellä ja myös jäsenkenttä on erilainen.

– Siitä, että Metsäteollisuus on tehnyt oman ratkaisunsa ei voi vielä tehdä sellaisia johtopäätöksiä että kaikki muut tekevät samanlaisen ratkaisun.

Teknologiateollisuudessa voi kaikilla sopimusaloilla sopia esimerkiksi palkankorotukset täysin paikallisesti jo tällä hetkellä, mutta siitä huolimatta useimmilla työpaikoilla siihen ei Helteen mukaan vieläkään kyetä. Hän toivookin, että Metsäteollisuuden repäisy herättää asiallisen keskustelun myös ay-liikkeen kanssa siitä, mitä sopimusrakenteille voi tehdä.