Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhanen ei osaa vielä sanoa, vaikuttavatko moitteet tiedonsaannista VM:n kansliapäällikkönimitykseen

Päivi Nergin mahdollinen nimitys valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi on ollut vaikeassa vastatuulessa. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei osaa vielä sanoa, vaikuttavatko perustuslakivaliokunnan moitteet valtiovarainministeriön kansliapäällikkönimitykseen.

Perustuslakivaliokunta on moittinut eduskunnan tiedonsaantia viime vaalikauden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa.

Selvitys linkittyy kansliapäällikön valintaan, sillä Vanhasen edeltäjä Katri Kulmuni (kesk.) oli nimittämässä tehtävään Päivi Nergiä, joka toimi viime vaalikaudella sote-uudistuksen projektijohtajana. Kulmuni kuitenkin veti nimityksen pois valtioneuvoston listoilta selvityksen valmistumisen ajaksi.

Vanhasen mukaan ministeriössä analysoidaan parhaillaan, miten perustuslakivaliokunnan moitteet mahdollisesti vaikuttavat nimitykseen.

– En usko, että vielä tämän viikon kuluessa pystyn vastausta antamaan, vaikuttaako se tähän, mutta asia on työn alla, Vanhanen kommentoi.

Vanhanen pitää selvitystä hyvin kriittisenä

Vanhanen kuvailee perustuslakivaliokunnan selvitystä hyvin kriittiseksi.

– Sen takia myös valtiovarainministeriössä joudumme käymään sen juridiselta kannalta hyvin tarkkaan lävitse, onko sillä vaikutusta tämän tulevan nimityksen valmisteluun, Vanhanen sanoi.

Huhtikuussa Helsingin Sanomat kertoi valtiovarainministeriön virkamiesten pimittäneen eduskunnalta 210 miljoonan euron kustannukset sote-uudistukseen liittyen. Lehden mukaan tiedot olisivat voineet johtaa lainmuutoksiin, jotka olisivat estäneet uudistuksen toteutumisen aikataulussa.

Perustuslakivaliokunta piti selvityksessään valtiosäännön kannalta erittäin ongelmallisena, että tietojen antamisen laiminlyönti olisi voinut johtaa virheelliseen lainsäädäntöön.

Ministeriö korjaili tiedotettaan

Perustuslakivaliokunta antoi selvityksensä perjantaina ja valtiovarainministeriö kommentoi asiaa tuoreeltaan tiedotteelta, jota se korjasi vielä jälkikäteen sunnuntaina.

Alun perin tiedotteen lopussa todettiin, että VM:n näkemyksen mukaan sen virkamiehet ovat kaikissa tilanteissa pyrkineet parhaansa mukaan huolehtimaan eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta.

Sunnuntaina ministeriö poisti maininnan, koska siitä saattoi sen mukaan saada väärän käsityksen ministeriön suhtautumisesta perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

– VM suhtautuu erittäin vakavasti PeV:n (perustuslakivaliokunnan) lausunnossa esitettyyn ja perustuslaissa säädetyn eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumiseen, VM kirjoitti korjatussa tiedotteessaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut