Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kultainen aamunkoitto luokiteltiin Kreikassa rikollisjärjestöksi

Kreikassa uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto luokiteltiin keskiviikkona oikeudessa rikollisjärjestöksi. Samalla oikeus tuomitsi puolueen perustajan ja sen puheenjohtajan Nikos Michaloliakosin sekä muita puolueen johtoon kuuluvia rikollisjärjestöön kuulumisesta.

Kukaan tuomituista ei ollut läsnä oikeudenkäynnissä. Heidän rangaistuksensa julistetaan erillisessä istunnossa.

Kultainen aamunkoitto oli Kreikan talouskriisin aikana parhaimmillaan maan kolmanneksi suosituin puolue.

Oikeustalon lähelle oli tuotu satoja poliiseja, koska paikalle oli tullut noin 15 000 antifasistista mielenosoittajaa. Protestoijat ottivat myöhemmin yhteen poliisin kanssa, ja poliisi käytti kyynelkaasua joukkojen hillitsemiseen.

– Kansa haluaa natsit vankilaan, vaadittiin yhdessä mielenosoittajien kylteistä.

Viiden vuoden oikeudenkäynti

Oikeudenkäynti puoluetta vastaan on kestänyt jo viisi vuotta. Oikeustoimet saivat alkunsa 34-vuotiaan antifasistisen räppärin Pavlos Fyssasin puukotuksesta syyskuussa 2013.

Myös Fyssasin puukotuksen tunnustanut entinen kuorma-autonkuljettaja kuului keskiviikkona tuomittuihin. Hänen odotetaan saavan teostaan elinkautisen.

Oikeus käsitteli myös kahta muuta Kultaiseen aamunkoittoon yhdistettyä väkivallantekoa: egyptiläinen kalastaja hakattiin pahasti vuonna 2012 ja vuotta myöhemmin julisteita liimaavien kommunistien kimppuun käytiin nauloilla terästetyillä pesäpallomailoilla.

Kultaisella aamunkoitolla oli parhaimmillaan Kreikan parlamentissa 18 edustajaa, mutta edellisissä, vuoden 2019 vaaleissa se ei enää saanut yhtään paikkaa.