Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirgisian presidentti sanoo olevansa valmis eroamaan – tietyin ehdoin

Keski-Aasian Kirgisiassa presidentti Sooronbai Jeenbekov sanoo olevansa valmis eroamaan. Jeenbekov sanoo voivansa erota, kunhan maassa on ensin päätetty päivämäärä uusille vaaleilla ja parlamentti sekä presidentin kanslia ovat vahvistaneet muutokset hallituksessa.

– Meidän on palautettava laillinen järjestys niin pian kuin mahdollista. Kun olemme palanneet polulle kohti lainmukaisuutta, olen valmis luopumaan tehtävästäni Kirgisian tasavallan presidenttinä, Jeenbekov sanoi.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko presidentin erolleen asettamia ehtoja mahdollista toteuttaa.

Ilmoitus on täyskäännös presidentiltä, jonka kanslia ilmoitti vielä tunteja aikaisemmin, ettei Jeenbekovin ero tullut missään tapauksessa kyseeseen.

Pääministeri erosi

Vilpilliseksi väitetyt parlamenttivaalit ovat johtaneet maassa kahakointiin ja poliittiseen kaaokseen. Mielenosoittajat ovat vaatineet Jeenbekovin eroa.

Maan vaaliviranomaiset mitätöivät tiistaina kiisteltyjen parlamenttivaalien tuloksen. Myös maan pääministeri Kubatbek Boronov ilmoitti erostaan.

Tämän paikalle haikailee kannattajiensa vankilasta vapauttama populistipoliitikko Sadyr Japarov, joka istui ennen levottomuuksia yli 10 vuoden tuomiota panttivankien ottamisesta.

Levottomuuksien seurauksena maan rajat on suljettu.

Jeenbekov ei olisi ensimmäinen virastaan ajettu Kirgisian johtohahmo. Kansannousut johtivat autoritaaristen presidenttien eroon myös vuosina 2005 ja 2010. Hänen oma valtakautensa on jatkunut vuodesta 2017.