Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-esityksessä ei tiettävästi isoja muutoksia rahoitusmalliin, vain Länsi-Pohjan ulkoistus mitätöitäisiin näillä näkymin

Sote-ministeriryhmä sai perjantaina valmiiksi linjauksensa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta, mutta hallituslähteistä painotetaan, että malli ei ole vielä välttämättä lopullinen.

Siinä on kohtia, jotka saattavat muuttua viimeistään eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, STT:lle arvioidaan. Isoja muutoksia tuskin kuitenkaan enää tehdään, eikä hallituksessa uskota siihen, että mikään niistä kaataisi koko uudistuksen.

Yksi sellainen on laajojen ulkoistusten mitätöintipykälä, joka viittaa STT:n tietojen mukaan enää selkeästi vain Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistuksen mitätöimiseen.

Pykälää on tiettävästi hienosäädetty siten, että siihen on lisätty irtisanomismenettelyyn liittyvät kohdat. Laajoja ulkoistuksia on muitakin, mutta irtisanomismenettelyllä sopimuksiin voitaisiin tehdä muutoksia, joilla ne saadaan lainmukaisiksi.

Mitätöintipykälä sisältää taannehtivuutta ja sopimusoikeuteen sekä omaisuudensuojaan liittyvää puuttumista, minkä takia voi olla, että se poistuu perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, STT:lle arvioidaan. Irtisanomismenettely todennäköisesti joka tapauksessa jää.

Hallituksen sote-mallissa todettiin alun perin, että se mitätöisi kuntien terveysyritysten kanssa jo tekemät ulkoistussopimukset, jos niitä ei voida muuttaa uuden lain mukaisiksi. Jo tuolloin perustuslakiasiantuntijat uskoivat, että tätä sopimusten jälkikäteistä purkamista eduskunnan perustuslakivaliokunta joutunee myöhemmin puntaroimaan.

Sekä mitätöimiseen että irtisanomismenettelyyn tulisi siirtymäajat sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien on tarkoitus siirtyä kunnilta sote-maakunnille vuoden 2023 alusta.

Edessä vielä monta vaihetta ennen eduskunnan käsittelyä

Edessä on vielä monta vaihetta ennen kuin ministeriryhmän esitys menee hallituksen esityksenä eduskuntaan. Tavoite sille on joulukuun alku.

Kun perjantaina tehdyt linjaukset on viikonlopun aikana kirjoitettu puhtaaksi, esitys lähetetään lainsäädännön arviointineuvostolle, joka tekee vaikutusarviot. Tämä vienee kolme, neljä viikkoa, hallituslähteistä arvioidaan.

Sen jälkeen esitys palaa jälleen sote-ministeriryhmän käsiteltäväksi.

STT:n tietojen mukaan eduskuntaryhmät informoidaan sote-linjauksista tiistaina ja tiedotustilaisuus sote-esityksen sisällöistä järjestetään joko maanantaina tai tiistaina. Linjaukset eivät ole vielä julkisia.

Rahoituskokonaisuuteen vain hienosäätöä

Pulmallisena pidetyn rahoituskokonaisuuden perusrakennetta ei STT:n tietojen mukaan ole kovin paljon muutettu. Siihen on tehty vain hienosäätöä, hallituslähteistä kuvaillaan.

Hienosäätöä on tiettävästi tehty esimerkiksi niiden alueiden kohdalla, joihin tarvitaan lisää palveluita väestön kasvamisen takia.

Tulevat maakunnat saisivat edelleen rahansa pääasiassa asukkaiden palvelutarpeen mukaan. Muun muassa Helsingin Sanomien tietojen mukaan rahoituksen muihin määräytymisperusteisiin tuli Rkp:n lepyttämiseksi muutoksia. Kaksikielisyyden painoarvo rahoituksessa kasvoi: kun se aiemmin oli 0,35 prosenttia, nyt se on 0,5 prosenttia.

Etelä-Savo pysyy yhtenäisenä

Hallitus linjasi myös STT:n tietojen mukaan, että Savonlinna, Rantasalmi, Enonkoski ja Sulkava pysyvät Etelä-Savossa eivätkä siirry Pohjois-Savoon. Lisäksi Savonlinnan keskussairaalan laajan toiminnan säilyminen turvattaisiin.

Hallituksen linjaus sai kiitosta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) johdolta heti Ylen kerrottua asiasta.

– Nyt on aika alkaa rakentaa yhteistä maakuntaa ja keskittää ponnistelut kahden keskussairaalan erityisratkaisun rahoituksen turvaamiseen, sanoo Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) tiedotteessa.

Hallituksen linjauksista ovat kertoneet myös ainakin Yle ja HS .

Vanhanen ei vahvistanut

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei vahvistanut Ylen Ykkösaamussa Ylen uutista siitä, että Länsi-Pohja joutuisi perumaan keskussairaalan ulkoistuksensa, jos esitys hyväksytään sellaisenaan tai siitä, että Savonlinna saa pitää sairaalansa eikä siirry Pohjois-Savoon.

– En vahvista mitään yksityiskohtia. Hallituksen piirissä saatiin lausuntojen jälkeen sopu niistä ratkaisuista, jotka tehdään, ja ne kirjoitetaan puhtaaksi viikonlopun aikana. On hyvin tärkeää, että sitten, kun sovun sisältö vahvistetaan, se kerrotaan täsmällisesti koko kokonaisuutena. Ne ovat tärkeitä tietoja kaikille, Vanhanen sanoi.