Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kirgisiassa myllerrys jatkuu: populistipoliitikko Japarov valittiin väliaikaiseksi pääministeriksi

Presidentti Sooronbai Jeenbekov määräsi eilen pääkaupunki Bishkekiin poikkeustilan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kirgisian viime sunnuntain vaaleista alkanut myllerrys ei näyttänyt lauantaina loppumisen merkkejä. Turvallisuuspalvelu ilmoitti ottaneensa uudelleen kiinni entisen presidentin Almazbek Atambajevin, jonka kannattajat olivat vapauttaneet vankilasta vaaleja seuranneissa mielenosoituksissa.

Kansallinen turvallisuuskomitea sanoi, että Atambajev otettiin kiinni epäiltynä levottomuuksien lietsonnasta. Vuosina 2011–2017 Kirgisiaa hallinnut Atambajev oli vankilassa suorittamassa 11 vuoden tuomiota, joka hänelle langetettiin osallisuudesta rikollispomon vapautuksessa.

Atambajevin kanssa vankilasta vapautettiin myös populistipoliitikko Sadyr Japarov, joka valittiin lauantaina väliaikaiseksi pääministeriksi parlamentin ylimääräisessä istunnossa.

Presidentti Sooronbai Jeenbekov määräsi perjantaina pääkaupunki Bishkekiin 12 päivää kestävän poikkeustilan ja sanoi olevansa valmis eroamaan, kunhan järjestys saadaan palautettua ja uusille vaaleille päätetty päivämäärä.

Japarov sanoi virkavalansa vannomisen jälkeen odottavansa, että Jeenbekov pitää sanansa ja eroaa.

Jeenbekov ei olisi ensimmäinen virastaan ajettu Kirgisian johtohahmo, jos hän noudattaa lupaustaan. Kansannousut johtivat autoritaaristen presidenttien eroon myös vuosina 2005 ja 2010. Jeenbekovin oma valtakausi on jatkunut vuodesta 2017.

Kirgisian tilanne on ollut sekava sen jälkeen kun tarkkailijoiden vilpillisiksi arvioimien vaalien jälkeen puhkesi mittavia mielenosoituksia. Vaalien tulos mitätöitiin tiistaina, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut