Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

WHO:n mukaan nuoret ja terveet saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, brittilehti kertoo

Koronarokote voi tulla nuorten ja terveiden ihmisten ulottuville vasta vuonna 2022, WHO:n tutkimusjohtaja arvioi brittilehdelle. AFP / LEHTIKUVA

Jukka Annala / STT

Nuoret ja terveet ihmiset saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, sanoo Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimusjohtaja brittilehti Guardianin mukaan. Hänen mukaansa terveydenhoitoalan työntekijät ja riskiryhmiin kuuluvat ovat rokotteen saajina etusijalla.

– Useimmat yhtyvät mielipiteeseen, että rokotukset aloitettaisiin terveysalalla ja eturintamassa työskentelevistä, mutta silloinkin pitää määritellä, keillä heistä on suurin riski. Ja sitten iäkkäät ja niin edespäin, WHO:n tutkimusjohtaja Soumya Swaminathan sanoo.

Hän kertoo toivovansa, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, joskin sitä olisi vain "rajoitetusti saatavilla".

Pikaisesti tapahtuvat joukkorokotukset näyttävät epätodennäköisiltä, vaikka monia koronarokotteita testataan parhaillaan, tutkimusjohtaja arvioi Guardianin mukaan.

– Paljon ohjeistusta on vielä luvassa, mutta uskoakseni keskiverto, terve, nuori ihminen joutunee odottamaan rokotetta vuoteen 2022.

Swaminathan muistutti myös, että koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä nousee vääjäämättä tartuntojen määrän kasvun myötä, vaikkakin viiveellä.

– Kuolleisuuslukujen kasvu laahaa aina muutaman viikon jäljessä, hän huomautti.

Britannian vakoilupäällikkö varoittaa rokotevarkaista

Britanniassa turvallisuuspalvelu MI5:n johtaja sanoo maansa vastavakoilun työskentelevän suojellakseen koronarokotetutkimusta ulkovaltojen toimilta. Ken McCallumin mukaan kilpailu ensimmäisen toimivan koronarokotteen kehittämiseksi on niin suurta, että turvallisuuspalvelu odottaa tutkimustietojen kiinnostavan joukkoa toimijoita eri puolilta maailmaa.

Esimerkiksi ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteinen rokotetutkimus luetaan yhdeksi eturivin hankkeista, joilla pyritään saamaan aikaan turvallinen koronavirusrokote. Sitä on testattu tuhansilla vapaaehtoisilla ympäri maailman.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut