Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirgisian tuore pääministeri julistautui presidentiksi – aiempi presidentti ilmoitti erostaan vain tunteja aiemmin

Keskiaasialaisen Kirgisian vasta nimitetty pääministeri Sadyr Japarov on julistautunut maan virkaa toimittavaksi presidentiksi. Maan aiempi presidentti Sooronbai Jeenbekov kertoi aiemmin tänään eroavansa.

Kirgisian perustuslain mukaan presidentin erotessa presidentin tehtävä siirtyisi parlamentin puhemiehelle, mutta puhemies Kanat Isajev kieltäytyi tehtävästä.

– Presidentin ja pääministerin toimeenpanovalta on siirretty minulle, Japarov julisti hurraaville kannattajilleen.

Jeenbekov nimitti Japarovin vastentahtoisesti pääministeriksi eilen. Aiemmin hän oli palauttanut nimityksen jo kertaalleen parlamentille, joka kuitenkin äänesti Japarovin nimityksen puolesta.

Jeenbekov sanoi erostaan antamassaan lausunnossa, että haluaa maan kriisin loppuvan eikä halua jäädä historiaan presidenttinä, joka salli verenvuodatuksen ja ampumisen kohti kansalaisia. Tällä hän viittasi vuoden 2010 vallankaappaukseen, jolloin presidentti Kurmanbek Jakijevin komentamat joukot tappoivat lähes 90 mielenosoittajaa.

Jeenbekov on jo kolmas Kirgisiassa tehtävänsä kesken kautta jättänyt presidentti 15 viime vuoden aikana.

Jo Jeenbekovin ero oli voitto Japaroville, jonka kannattajat olivat vaatineet presidentin eroa. Jeenbekov oli aiemmin sanonut eroavansa vasta, kun maassa on järjestetty uudet parlamenttivaalit.

Eronsa yhteydessä Jeenbekov vetosi Japaroviin, jotta tämä komentaisi kannattajansa kotiin pääkaupunki Bishkekin kaduilta ja ihmiset voisivat palata normaaliin elämäänsä.

Kirgisiaa koettelevat levottomuudet alkoivat vilpillisistä parlamenttivaaleista aiemmin tässä kuussa. Vaalitulos kumottiin myöhemmin.

Vaalien jälkeisissä yhteenotoissa mielenosoittajien ja poliisin välillä on loukkaantunut toista tuhatta mielenosoittajaa ja kuollut yksi.

Vankilasta valtaan

Mielenosoittajat vapauttivat populistisena nationalistipoliitikkona pidetyn Japarovin vankilasta viime viikolla. Japarov kärsi vankilassa tuomiota panttivankien ottamisesta. Hän itse on kutsunut tuomiota poliittiseksi. Japarovilla kerrotaan olevan läheiset suhteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Hänen tehtävänsä presidenttinä ei ole helppo. Kirgisia on talousromahduksen partaalla, ja maassa riehuu koronavirusepidemia. Kansainvälinen yhteisökään tuskin katsoo hyvällä väkivaltaan valmiiden kansanjoukkojen tuella valtaan itsensä kammennutta Japarovia.

Poliittinen kommentaattori Azim Azimov arveli uutistoimisto AFP:lle, ettei Jeenbekovin ero ollut "täysin vapaaehtoinen".

---

Lähteet: AFP, Eurasianet, Meduza