Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

EU asetti pakotteita kuudelle venäläiselle Navalnyin myrkytyksestä – Venäjä sanoi vastaavansa samalla mitalla

Opposition johtohahmo Aleksei Navalnyin myrkytystapauksesta on seurannut EU:n asettamia pakotteita muun muassa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n johtajalle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan unioni asetti torstaina pakotteita kuudelle venäläiselle ja yhdelle organisaatiolle muun muassa Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin myrkytyksestä.

Myös EU:sta irtoava Britannia kertoi yhtyvänsä pakotteisiin.

Pakotteiden kohteet ovat korkeissa asemissa Venäjän hallinnossa. Listalla ovat muun muassa turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov ja presidentinhallinnon varajohtaja Sergei Kirijenko. EU-pakotteiden kohteeksi joutui myös venäläinen tutkimusinstituutti, jonka uskotaan kehittäneen kemikaalin, jolla Navalnyi myrkytettiin.

EU:n mukaan Navalnyin myrkyttäminen ei olisi ollut mahdollista ilman Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n osallistumista.

Pakotteet sisältävät omaisuuden jäädytyksiä ja matkustuskieltoja. Pakotteiden kohteeksi joutuneiden matkustaminen EU:hun kielletään, ja heidän varansa unionin alueella jäädytetään.

Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa, minkä jälkeen hän oli sairaalahoidossa ensin hetken Omskissa ja sitten Saksassa. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) vahvisti hiljattain, että Navalnyista otetuista näytteistä on löytynyt jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

"Tarkoituksellisen epäystävällinen teko"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi EU-pakotteiden olevan "tarkoituksellisen epäystävällinen teko" Venäjää kohtaan.

– EU on toimillaan vahingoittanut suhdettaan maahamme, Peskov sanoi.

Peskov sanoi Navalnyihin viitaten olevan valitettavaa, että EU:n ja Moskovan väliset suhteet joutuvat vaakalaudalle, koska Eurooppa uskoo kyseessä olevan "jonkinlaisen opposition johtaja".

Peskov ilmoitti, että Venäjä vastaa EU:n asettamiin pakotteisiin samalla mitalla.

Euroopan unionin maat löysivät pakotteiden langettamisesta poliittisen yhteisymmärryksen maanantain ulkoministerikokouksessa. Tuolloin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että pakotteiden kohteina on henkilöitä, joiden katsotaan liittyvän joko Novitshok-myrkyn kehittämiseen, varastoimiseen, levittämiseen tai vastuuseen siitä, että sitä on voitu varastoista viedä eteenpäin.

Venäjä ei ole ollut yhteistyöhaluinen tapauksen selvittämisessä. Pakotteet tulivat voimaan torstaina.

Putinin kokille pakotteet sotkeutumisesta Libyan sisällissotaan

Navalnyin myrkytyksestä langettamiensa pakotteiden yhteydessä EU mätkäisi pakotteet myös "Putinin kokkina" tunnetulle suuryrittäjälle Jevgeni Prigozhinille sotkeutumisesta Libyan sisällissotaan. Venäläinen Wagner -palkkasotilasyhtiö on taistellut Libyassa kansainvälisesti tunnustettua hallitusta vastaan sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukoissa, ja Prigozhinia on epäilty yhtiön omistajaksi.

EU:n mukaan Wagner uhkaa Libyan rauhaa, vakautta ja turvallisuutta sekä on rikkonut useasti YK:n asettamaa aseidenvientikieltoa Libyaan.

Prigozhin kiisti lausunnossaan, että hänellä olisi mitään bisneksiä Libyassa.

Prigozhinilla on arveltu olleen näppinsä pelissä myös Navalnyin myrkytyksessä, mutta siitä ei ole esitetty todisteita. Hän oli jo aiemmin Yhdysvaltojen sanktioiden kohteena, koska Wagner-yhtiö on sotkeutunut myös lukuisiin muihin konflikteihin eri puolilla Afrikkaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut