Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa yhdeksän ihmistä otettu kiinni opettajan raakaan surmaan liittyen – joukossa epäillyn tekijän kaksi veljeä ja isovanhemmat

Ranskassa yhdeksän ihmistä on otettu kiinni liittyen perjantaiseen veritekoon, jossa opettajalta oli katkaistu pää maan pääkaupungin Pariisin lähistöllä, kertoo oikeuslaitoslähde uutistoimisto AFP:lle.

Poliisi otti alun perin kiinni kuulusteluja varten epäillyn kaksi veljeä sekä isovanhemmat. Oikeuslaitoslähteen mukaan myös viisi muuta on otettu kiinni, ja heidän joukossaan on epäillyn ystäviä sekä koulun yhden oppilaan vanhemmat.

Veriteko tapahtui lähellä koulua, jossa opettaja työskenteli.

Lähteen mukaan teosta epäillään 18-vuotiasta tshetsheenitaustaista nuorta, joka oli syntynyt Moskovassa.

AFP:n poliisilähteen mukaan poliisi saapui paikalle saatuaan ilmoituksen koulun lähistöllä olleesta epäilyttävästä miehestä. Paikalta he löysivät kuolleen miehen ja lähistöltä epäillyn, jolla oli puukon kaltainen ase ja joka käyttäytyi uhkaavasti. Poliisi ampui epäiltyä hyökkääjää, joka haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin.

Veriteon uhri oli näyttänyt Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia

Poliisin mukaan uhri oli historianopettaja, joka oli hiljattain näyttänyt luokassa profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia. Terrorismitapauksia selvittävät syyttäjät kertoivat aiemmin tutkivansa hyökkäystä epäiltynä terroristijärjestöön liittyvänä murhana.

Poliisi kertoi tutkivansa myös tviittiä, jossa näytettiin kuvaa opettajan päästä. Tviitti oli lähetetty Twitter-tililtä, joka on sittemmin suljettu. Vielä ei poliisin mukaan tiedetä, onko opettajan veriteosta epäilty lähettänyt viestin, jossa esitetään uhkauksia presidentti Emmanuel Macronia kohtaan. Viestissä Macronia luonnehditaan "vääräuskoisten johtajaksi".

Macron: "Kansakunta on valmis puolustamaan opettajia"

Hyökkäys tapahtui perjantaina myöhään iltapäivällä paikallista aikaa Conflans Sainte-Honorinessa Pariisin länsipuolella.

Presidentti Emmanuel Macron kuvaili opettajan surmaa islamistiseksi terrori-iskuksi. Presidentti otti raakaan surmaan kantaa perjantai-iltana lähellä tapahtumapaikkaa. Silmin nähden liikuttunut Macron kertoi myös koko kansakunnan olevan valmis puolustamaan opettajia.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan Macron kertoi uhrin kuolleen, koska hän opetti ilmaisun vapautta.

– Sananvapauden vastustaminen ja siihen liittyvä väkivalta eivät tule voittamaan. He eivät tule jakamaan meitä. Tätä he tahtovat ja meidän tulee seistä yhtenäisenä, Macron jatkoi Le Parisien -lehden mukaan.

Ranskan pääministeri Jean Castex tviittasi, että opettajat jatkavat työtä ihmisten vapauttamiseksi kaikesta totalitarismiin liittyvästä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan ilmaisi osanottonsa ja sanoi ajatustensa olevan opettajien luona Ranskassa ja kaikkialla Euroopassa.

– Ilman heitä ei ole kansalaisia. Ilman heitä ei ole demokratiaa, von der Leyen sanoi Twitterissä .

Ranskan Strasbourgissa sijaitseva Euroopan tshetsheenien kokous sanoi lausunnossaan, että "kuten kaikki ranskalaiset meidän yhteisömme on kauhistunut tästä tapauksesta".

Ex-presidentti Hollande peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä

Macronin lisäksi myös Ranskan entinen presidentti Francois Hollande kommentoi surmaa. Hollande arvioi Twitterissä Ranskan ja sen koulujen olevan islamistisen terrorismin kohteena.

– Enemmän kuin koskaan, meidän on oltava yhtenäisiä barbaarisuuden ja sananvapauden vastustamisen edessä, hän kirjoitti.

Muhammad-pilapiirrosten julkaisemisen jälkeen terrori-iskun kohteeksi vuonna 2015 joutunut Charlie Hebdo -satiirilehti tuomitsi perjantaisen surman Twitterissä . Lehti arvioi tviiteissään suvaitsemattomuuden ylittäneen uuden kynnyksen. Charlie Hebdon mukaan tuoreen veriteon tulee lisätä ihmisten taistelutahtoa vapauksiensa puolustamiseksi.

– Vain poliittisen vallan päättäväisyys ja kaikkien solidaarisuus voi kukistaa tämän fasistisen ideologian, lehti kirjoitti Twitterissä.

Ranskan parlamentti keskeytti väliaikaisesti perjantaisen väittelyn sen jälkeen, kun tieto iskusta tuli.