Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen on kuollut 97-vuotiaana, kertoivat hänen omaisensa STT:lle sunnuntaina. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen perjantaina Helsingissä.
Väänänen istui kolmessa eri hallituksessa, Kalevi Sorsan ensimmäisessä ja kolmannessa hallituksessa sekä Martti Miettusen kolmannessa hallituksessa. Hänet kutsuttiin Sorsan ensimmäiseen hallitukseen kulttuuriministeriksi ennen kuin hänestä oli tullut kansanedustaja.
Väänänen herätti Sorsan ensimmäisessä hallituksessa paljon huomiota, kun hän pyrki lisäämään poliittista tasapainoa kulttuurin kentällä ja leikkasi vasemmistovetoisten yhdistysten tukia vastaamaan paremmin muiden yhdistysten tukisummia. Häntä sai toimintansa seurauksena kutsumanimen "hallituksen ainoa mies".
– Silloin äärivasemmiston aalto oli lyönyt läpi, ja vieläkin sen jäljet näkyvät kaikessa mahdollisessa, myös kulttuurielämässä, kuvailee tuota aikaa STT:lle keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen.
– Marjatta Väänänen uskalsi johdonmukaisella, hyvin argumentoidulla, vahvalla kulttuuripoliittisella näkemyksellään nousta monia sellaisia ilmiöitä vastaan, jotka näyttivät painavan alleen paljon sitä arvokasta, jota suomalaisessa kulttuuriperinteessä oli, keskustakonkari Pekkarinen jatkaa.
Hänen mielestään Väänänen jättikin vahvan jäljen suomalaiseen kulttuurihistoriaan ja -perinteeseen. Myös Väänäsen taidot kirjoittajana saavat Pekkariselta kehuja.
Ensimmäisenä naisena ministerin arvonimi
Väänänen valittiin eduskuntaan äänivyöryllä vuonna 1975. Miettusen alle vuoden istuneessa hallituksessa hän toimi opetusministerinä ja Sorsan kolmannessa hallituksessa puolestaan ministerinä sosiaali- ja terveysministeriössä.
Keskustan puoluehallitukseen Väänänen kuului vuosina 1969–86, ja puolueen varapuheenjohtajana hän toimi 1971–86. Kansanedustajana hän oli vuoteen 1991 asti.
Väänänen johti keskustanaisten hallitusta useita vuosia sekä vaikutti Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän toimi pitkään myös Naisjärjestöjen keskusliiton johtajistossa sekä Väestöliiton hallituksessa.
Ennen poliittista uraansa ja sen rinnalla Väänänen vaikutti toimittajana muun muassa Kotiliedessä ja Valion viestintäjohtajana. Yleisradion hallintoelimissä hän toimi yhteensä melkein 30 vuotta ja Maaseudun Tulevaisuuden kolumnistina 90-vuotiaaksi asti, hänen omaisensa kertovat.
Jyväskylässä syntynyt Väänänen valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hänelle myönnettiin ensimmäisenä naisena ministerin arvonimi vuonna 1994.
"Kulttuurisesti tavattoman valistunut"
Pekkarinen kertoo tavanneensa Väänäsen ensimmäisen kerran vuonna 1972, kun tämä oli ensimmäisen kerran ministerinä.
– Marjatta Väänänen oli ensinnäkin kulttuurisesti tavattoman valistunut ja tietävä. Hän tunsi historian, erityisesti kulttuurihistorian, Pekkarinen sanoo lisäten, että Väänänen oli aina tietävä myös sen päivän asioista, mitä elettiin.
Pekkarisen mukaan edesmenneen keskustavaikuttajan ei tarvinnut korottaa ääntään, mutta siitä huolimatta tätä kuunneltiin ja tämä sai paljon aikaiseksi.
– Kun Marjatta Väänänen eduskuntaryhmässä tai jossain toimielimessä nousi ylös, kertoi näkemyksensä ja argumentoi ja perusteli sen, niin kuulijat sananmukaisesti kuuntelivat.
Pekkarinen sanookin uskovansa, että monet niistäkin, jotka eivät välttämättä pitäneet Väänäsen linjaa hyvänä, silti arvostivat tätä.
Huomionarvoisena Pekkarinen pitää myös sitä, että Väänänen nähtiin lähemmäs 90-vuotiaana vielä toisinaan eduskunnan lehtereillä seuraamassa täysistuntoa.
– Hänen halunsa ja kiinnostuksensa seurata yhteiskunnan asioita oli niin suuri, että hän tuli sinne.
Pekkarinen kertoo ystävystyneensä Väänäsen kanssa vuosien varrella ja muistelevansa tätä lämmöllä.
– Hänen pojanpoikansa on minun läheinen työkaverini, minun erityisavustajani Brysselissä, europarlamentaarikko myös mainitsee.
Saarikko: Väänänen näyttäytyy aikakautensa tahtonaisena
Väänästä on sosiaalisessa mediassa muistellut muun muassa keskustan nykyinen puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.
– Pitkäaikainen, puolueemme tärkeimpiin vaikuttajiin kuulunut poliitikko on keskuudestamme pois, Saarikko kirjoittaa Facebookissa julkaisemassaan muistokirjoituksessa.
Saarikon mukaan hänen viimeisen kohtaamisensa Väänäsen kanssa ajoittui satavuotiaan Suomen juhlallisuuksiin vuoteen 2017, jolloin Suomen silloiset ja entiset naisministerit kokoontuivat valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan.
– Minulle ja kaltaisilleni nuorempien sukupolvien edustajille hän näyttäytyy aikakautensa tahtonaisena – aatteellisena, väkevänä ja osaavana. "Hallituksen ainoa mies", kuuluu sanonta Marjattaa muistellessa, Saarikko jatkaa.
Myös esimerkiksi keskustan kansanedustaja, tiede- ja kulttuuriministerinä Saarikon perhevapaan ajan toiminut Hanna Kosonen on muistellut Väänästä.
– Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Marjatta Väänänen on lähtenyt ikuisuuteen. Sivistysvaikuttaja ja voimanainen. Häntä tarvittiin. Nyt esikuvana monelle. Kiitos kaikesta, lepää rauhassa! Kosonen tviittaa .