Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdogan vaatii ranskalaistuotteiden boikottia: "Länsimaissa lietsotaan islaminvastaisuutta" – Merkel tuomitsi puheet

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati maanantaina turkkilaisia boikotoimaan ranskalaisia tuotteita Ranskan presidentti Emmanuel Macronin lausuntojen takia.

– Kuten Ranskassa on sanottu, että "älkää ostako turkkilaisia tuotteita", kehotan ihmisiä täällä olemaan luottamatta ranskalaisiin tuotteisiin, älkää ostako niitä, Erdogan sanoi televisiopuheessa.

Erdoganin mukaan länsimaissa lietsotaan islaminvastaisuutta.

– Muslimit ovat samanlaisten lynkkauskampanjan kohteina kuin juutalaiset Euroopassa ennen toista maailmansotaa, Erdogan väitti.

Ranskalaistuotteiden boikotteja on pantu käyntiin myös Qatarissa ja Kuwaitissa.

Macron on ottanut ranskalaisopettaja Samuel Patyn surman jälkeen tiukasti kantaa sananvapauden ja uskontojen kritiikin puolesta, mikä on herättänyt suuttumusta Turkissa ja muualla muslimimaissa. Opettaja oli näyttänyt oppilailleen kuvia Muhammad-pilapiirroksista, minkä jälkeen nuori tshetsheenimies tappoi hänet.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja sanoi Saksan tuomitsevan Erdoganin lausunnot ja olevan solidaarinen Ranskalle.

– Nämä herjaavat kommentit ovat täysin sopimattomia, erityisesti ottaen huomioon muslimifanaatikon hirvittävän surmatyön, sanoi Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Ranskan ja Turkin välit kireät

Erdogan on haukkunut Macronia jo kolmena perättäisenä päivänä ja on sanonut, että ranskalaispresidentin mielenterveyttä pitäisi tutkia.

Ranska on kummastellut, miksei Erdogan tai Turkki ollut tuominnut veritekoa. Erdoganin tiedottaja taipui maanantaina tviittaamaan, että Turkki tuomitsee Patyn "hirviömäisen" ja "barbaarimaisen" surman.

Ranska kutsui sunnuntaina kotiin Turkin-suurlähettiläänsä vastalauseena Erdoganin kommenteille. Maiden väliset suhteet olivat kireät jo ennen viime aikojen sanasotaa. Eripuraa on syntynyt Turkin kaasuetsinnöistä itäisellä Välimerellä, Vuoristo-Karabahin ja Libyan kriiseistä sekä Syyrian sodasta.

Niinistökin antoi tukensa Macronille

Presidentti Sauli Niinistö antoi tänään tukensa Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, joka on joutunut ranskalaisopettajan surman jälkeen sanasotaan muun muassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Niinistö tviittasi olevansa täysin solidaarinen Macronin kanssa taistelussa eurooppalaisten arvojen puolesta ja terrorismia vastaan.