Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranska kehottaa kansalaisiaan varovaisuuteen – boikottivaatimukset ja mielenosoitukset levisivät muslimimaissa

Opettajan surmasta lähtenyt kiista Ranskan ja muslimimaiden välille sai Ranskan ulkoministeriön päivittämään matkustusohjeitaan tiistaina. Ministeriö kehottaa kansalaisia olemaan varovaisia ja välttämään suuria ihmisjoukkoja, jos matkustavat sellaisissa maissa, joissa on vaadittu Ranskaa ja sen tuotteita boikottiin.

– On syytä välttää alueita, joissa järjestetään mielenosoituksia, välttää kansanjoukkoja ja seurata paikallisten Ranskan edustustojen ohjeita, ministeriö ohjeisti.

Kiista sai tiistaina kymmenettuhannet ihmiset osoittamaan mieltään Ranskaa vastaan muun muassa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti veriteon jälkeen opettajan päätöstä näyttää oppilailleen Muhammad-pilakuvia ja pilapiirtäjien oikeutta kuvata uskonnollisia johtajia. Hänen lausuntonsa suututtivat monia muslimeja. Dhakan mielenosoituksessa vaadittiin ranskalaistuotteiden boikottia ja mielenosoittajat polttivat Macronia kuvaavan figuurin. Vastaavia mielenilmaisuja nähtiin myös Syyriassa ja Libyassa.

Boikottivaatimuksia on kannattanut muun muassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. EU-komissio totesi, että Erdoganin tuki boikotille työntää Turkkia entistä kauemmaksi EU-jäsenyydestä.

Diplomaatti sai puhuttelukutsun

Iranissa puolestaan kutsuttiin maanantaina puhutteluun ranskalaisdiplomaatti Florent Aydalot. Asiasta kertoo Iranin ulkoministeriö.

Ministeriö perustelee ratkaisua sillä, että Ranskan viranomaiset tukevat profeettaa pilkkaavien piirrosten julkaisua. Ministeriön lausunnon mukaan toiminta on loukannut miljoonien muslimien tunteita Euroopassa ja maailmalla.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi maanantaina, että Macronin lausunnot vain lietsovat ääriajattelua ja että kaikkien muslimien loukkaaminen ääriajattelijoiden kammottavien rikosten vuoksi on "opportunistista sananvapauden hyväksikäyttöä". Ministeriö painottaa, että sananvapauden tarkoitus on palvella viestintää, empatiaa ja yhteiseloa.

Macronia pilkattiin tiistaina useissa iranilaisissa sanomalehdissä.

Tshetshenian Kadyrov vertasi Macronia terroristiin

Myös Tshetshenian itsevaltainen johtaja Ramzan Kadyrov syyttää Macronia muslimien provosoinnista. Hän vertasi tiistaina antamassaan lausunnossa Macronia terroristiin.

– Provokaatioita tukemalla hän (Macron) salaa kutsuu kaikkia muslimeita tekemään rikoksia, Kadyrov tulkitsi.

Tiukkasävyisessä kannanotossaan Kadyrov myös uhkasi, että jos Macron ei lopeta "hyökkäyksiä uskontoa vastaan", tämä jää historiaan hulluja päätöksiä tehneenä presidenttinä. Kadyrovin mielestä Macron voi kutsua itseään "terrorismin arkkitehdiksi omassa maassaan".